Sfințire de biserică în Protopopiatul Niculițel. Trei ierarhi au oficiat slujba

Noua biserică cu hramul Sf. Cuv. Paraschiva din parohia Alba, Protopopiatul Niculițel, a fost sfințită în 7 mai 2017. Slujba de târnosire a fost oficiată de PS Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu IPS Mitropolit Petru al Basarabiei și IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a transmis Pr. Felix  Neculai, consilier cultural și comunicații media.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat lângă biserică, la evenimentul istoric de astăzi luând parte numeroși credincioși din județ, dar și din județele învecinate, alături de ei fiind prezente și oficialitățile centrale și locale.

Ca arhitectură, biserica reia planurile și formele arhitecturale ale ctitoriilor ștefaniene, având acoperiș cu boruri largi și evazate realizate de meșteri nemțeni, din jud. Târgu Neamț. Pictura din interiorul bisericii și din nișele terasei casei parohiale, în tehnica al fresco, a fost executată de pictorul bisericesc Ovidiu Vasile Seredenciuc, din municipiul  Brăila, în perioada 2010-2016.

Catapeteasma, policandrul și ușile intrării, frumos ornate în lemn de stejar, au fost realizate în atelierele sculptorilor nemțeni, iar icoanele din iconostas au fost pictate în atelierele pictorilor suceveni, prin bunăvoința fiilor satului Alba.

În semn de apreciere pentru munca și jertfa depusă la construirea și înfrumusețarea bisericii Episcopul Visarion a oferit distincții celor care au ajutat la finalizarea lucrărilor.

***

Localitatea Alba este o așezare străveche, situată în apropierea perimetrului istorico-spiritual din nordul Dobrogei numit Triunghiul mănăstirilor (Celic – Dere, Cocoș și Saon) și la numai câțiva km de martirionul de la Niculițel.

Comentarii Facebook


Știri recente