Sfințire de biserică în Protopopiatul Bolintin

La 7 decembrie, în Duminica a XXVII-a după Rusalii când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului şi pe Sfânta Muceniţă Filofteia, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii „Sf. Ier. Nicolae” şi „Intrarea Domnului în Ierusalim” din localitatea Floreşti, Protopopiatul Bolintin.

La finalul slujbei de sfinţire, poreivit episcopiagiurgiului.ro, ierarhul a evidenţiat frumuseţea duhovnicească a momentului de sfinţire a bisericii care este una dintre cele mai impresionante şi mai solemne ierurgii din cadrul cultului ortodox. Există o puternică relevanţă misionară a momentului târnosirii, deoarece prezenţa sfintelor moaşte ale mucenicilor în piciorul Sfintei Mese susţine misiunea sfinţiţilor slujitori, cele patruzeci de Sfinte Liturghii ce sunt rânduite a se săvârşi din momentul sfinţirii întăresc şi ele permanenţa slujirii.

În continuare, Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohiei. Credincioşii, prezenţi în număr foarte mare la eveniment, s-au putut închina la fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Ambrozie aduse de la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Drugănescu, iar de la Catedrala Episcopală din Giurgiu au fost aduse fragmente din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, a fost adusă spre închinare şi icoana Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu în care sunt încadrate părticele din moaştele domnitorului.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării femeii gârbove, subliniind faptul că Mântuitorul, în Atotştiinţa Sa, cunoştea îndelungata suferinţă a femeii, dar şi credinţa puternică şi smerenia ei. Totodată, Preasfinţia Sa a vorbit şi despre viaţa Sf. Ier. Ambrozie al Mediolanului care este un model pentru umanitate şi contemporan oricărei generaţii. Fiecare gând de venerare la adresa sa înseamnă, pentru noi, şi conştientizarea de sine, ca singurul gest ce ne poate ridica din auto-suficienţa şi căldicelul confort sufletesc ce ne dau părerea lipsei oricărei griji faţă de noi înşine sau faţă de aproapele, dar, în acelaşi timp, şi speranţă, speranţa că el, om fiind, a putut atinge culmile desăvârşirii.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată, la propunerea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul ,,Sfinții Martiri Brâncoveni”părintelui Inspector Andrei Petrache, parohul bisericii, şi părintelui Dr. Nicuşor Beldiman, Protopop de Bolintin. De asemenea, ierarhul a acordat părintelui Valeriu Popescu, de la Parohia Floreşti şi părintelui Iustin Pâslaru, de la aceeaşi parohie, distincţia de iconom stavrofor. În continuare, Preasfinţia Sa a oferit bisericii Parohiei Floreşti o icoană a Sf. Ier. Nicolae iar celor care au sprijinit lucrarea de restaurare a bisericii parohiale le-a oferit diplome de vrednicie.

La final, Chiriarhul a mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, dar şi celor prezenţi pentru urările de bine transmise cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului său spiritual.

Credincioşii prezenţi au primit Pastorala prilejuită de Praznicul Naşterii Domnului şi iconiţe cu chipul Sf. Ier. Nicolae şi al Sf. Ier. Ambrozie al Mediolanului.

Manifestările organizate cu prilejul sfinţirii bisericii din Floreşti au continuat în Centrul pastoral-cultural „Gavril Drugănescu” cu lansarea monografiei ,,Biserica Sf. Ier. Nicoale din Floreşti – trei secole de existenţă”, scrisă de Pr. Andrei Petrache, de Pr. Valeriu Popescu şi de Pr. Iustin Pâslaru. Tot cu acest prilej, a vut loc şi lansarea Almanahului bisericesc pe anul 2014, editat de Episcopia Giurgiului.

Sfântul locaş, care a fost sfinţit, a fost ridicat pe moşia boierilor Floreşti, între anii 1679-1711 de către marele comis Stoian Florescu şi nora acestuia, Voichiţa Doamna. Între anii 1711-1715, s-a zugrăvit prin osteneala Doamnei Voichiţa Florescu cu o frumoasă pictură bizantină în frescă, executată de meşteri zugravi de la şcoala lui Constantinos, pictorul Curţii lui Şerban Cantacuzino. După trecerea a mai bine de două secole, în 1918, s-a executat pictura în ulei de către pictorul Alexandru Potoski, însă după cutremurul din 1940, prin desprinderea tencuielii interioare a pereţilor bisericii, a fost descoperită pictura originală a şcolii lui Constantinos.

Începând cu anul 2007, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, biserica Floreştilor a intrat într-un amplu proces de restaurare, au fost reparate fisurile existente în pereţii sfintei biserici, aceştia fiind tencuiţi şi pregătiţi pentru pictură nouă, a fost refăcută instalaţia electrică, s-a instalat un sistem modern de încălzire centrală, precum şi tâmplărie nouă.

Între anii 2010-2012 s-a executat cu multă măiestrie lucrarea de restaurare şi integrare cu pictură din nou a interiorului sfintei biserici de către domnul pictor Cătălin Palamariu.

Comentarii Facebook


Știri recente