Sfinților Martiri Brâncoveni cinstiți în satul Cania

Miercuri, 17 septembrie, au început lucrările Conferinței pastoral-misionare dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni organizată de Episcopia Basarabiei de Sud.

Conferința a debutat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului înconjurat de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului. Sfânta Liturghie a fost oficiată la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Tuturor Sfinții Români” din satul Cania, raionul Cantemir, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

În cuvântul său rostit după Sfânta Slujbă, PS Antonie a evocat personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu ca un model de viețuire pentru toți cei care dețin funcții de decizii. Preasfinția Sa a apreciat de asemenea modul în care PC părinte Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei de Sud a alcătuit programul Conferinței, pentru că „s-a ținut cont ca lucrările să se desfășoare în cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, prezentând tinerii generații modelele de viețuire sfântă ale înaintașilor noștri”.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă și dna Anca Corfu, Consulul General al României de la Cahul și dl Cosmin Ungureanu, vice-consul al Consulatului General al României de la Cahul.

După Sfânta Liturghie, soborul de preoți s-a deplasat la Cimitirul Eroilor din Țiganca, unde a oficiat un parastas de pomenire a eroilor români căzuți, în 1941, pentru dezrobirea Basarabiei de sub jugul bolșevic. PS Antonie, în cuvântul său, a amintit despre „datoria sfântă a fiecărui român din Basarabia de a nu uita de jertfa ostașilor români din 1941, care s-au jertfit pentru eliberarea fraților de sub o ocupație străină și potrivnică lui Dumnezeu”. Jertfa ostașilor români a fost evocată și de către PC părinte Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei de Sud, PC preot Ioan Negoiță, protopop de Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și de către dna Anca Corfu, Consul General al României de la Cahul.

Consulatul General al României de la Cahul, în persoana doamnei Anca Corfu, consul general și a dlui Cosmin Ungureanu, vice-consul, a depus un coș de flori în memoria eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei. Flori, în semn de omagiu eroilor români, a depus și PS Antonie împreună cu soborul de preoți.

În Cimitirul Eroilor din Țiganca se odihnesc 1020 de ostași români căzuți, în 1941, la capul de pod de la Țiganca, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică. Alții 938 de eroi români se odihnesc în cimitirul din satul Cania.

Programul primei zile dedicate cinstirii Sfinților Brâncoveni a continuat cu o întâlnire cu dl Valeriu Baban, șef al Direcției învățământ Cahul, vizitarea Muzeului de pâine „Vatra” și a Gimnaziului din satul Văleni, raionul Cahul și vizitarea Muzeul de istorie din satul Slobozia Mare.

Cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Conferința organizată de Episcopia Basarabiei de Sud participă și o delegație a Protoieriei Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, condusă de către PC Pr. Ioan Negoiță, protoiereul Sascutului.

Din delegație fac parte PC Pr. Abageru Vasile-secretarul protoieriei, PC Pr. Abageru Constantin- membru al Adunării Eparhiale Roman și responsabil cu cateheza la nivelul protoieriei, PC Pr. Alexandrescu Adrian de la Parohia Meleșcani și PC Pr. Burduja Petru de la Parohia Berești.

Cu acest prilej, protoieria Sascut a adus o donație de manuale de religie pentru elevii din clasele I-VIII.

PC Pr. Ioan Negoiță a transmis PS Antonie de Orhei un dar, din partea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a inclus un set de cărți și o icoană cu chipul Sfântului Antonie cel Mare. PS Antonie a mulțumit pentru dar și a transmis PS Ioachim Băcăuanul sanatate și putere de activitate în ogorul Domnului spre slava Bisericii lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente