Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de teologii bucureșteni

În ziua sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la 30 ianuarie 2015, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a cinstit ocrotitorii. Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936, la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena. Pentru profesorii și studenții teologi din Capitală, sărbătoarea a început cu slujba Sfintei Liturghii.

Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou

În această zi de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala „Sfântul Spiridon” – Nou, paraclis patriarhal, de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Viaţa Sfinţilor Ierarhi trebuie să fie o permanentă preocupare a studenţilor teologi

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa le-a vorit celor prezenţi despre viaţa şi activitatea acestor mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos arătând că sunt modele demne de urmat.

„Iubiţi studenţi teologi, viaţa lor nu trebuie să o rememorăm doar la pomenirea din 30 ianuarie. Viaţa Sfinţilor Ierarhi trebuie să fie o permanentă preocupare a studenţilor teologi. Poate dacă am citi mai mult din viaţa lor am înţelege cât de mult s-au rugat ei şi cât de mult l-au iubit pe Dumnezeu, am înţelege de ce ei au găsit timp nu doar pentru scrieri teologice, cât mai ales pentru rugăciuni, pentru săvârşirea Sfintelor Liturghii. Sfântul Vasile cel Mare ne spune că slujea de cel puţin patru ori pe săptămână. Observăm această dragoste a lor faţă de Liturghie şi din rugăciunile pe care le-au întocmit şi pe care noi le rostim înaintea slujirii Sfintei Liturghii”, a spus Preasfinţia Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Viaţa sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan trebuie să rămână exemple luminoase spre care noi trebuie să privim

„Aducem cuvânt de binecuvântare şi de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru lucrarea misionară a profesorilor de la Facultatea de Teologie, pentru stăruinţa lor în educarea acestor tineri care vor deveni slujitori ai Bisericii. Nădăjduim că unii dintre ei vor fi atenţi şi vor merge pe drumul acesta pe care au mers marii ierarhi pomeniţi astăzi. Viaţa sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan trebuie să rămână dreptare, icoane luminoase, exemple luminoase spre care noi, cei aflaţi la o distanţă de 1600 de ani de trăire a lor să privim, să învăţăm de la ei pentru a primi şi noi răsplata pe care au primit-o ei şi toţi cei care l-au slujit pe Domnul în decursul istoriei Bisericii”, a mai spus Preasfinţia Sa.

La final, părintele decan Ștefan Buchiu a afirmat că sărbătoarea celor trei mari ierarhi este, în fiecare an, un bun prilej de asumare a identității de teolog.

„A fost o slujbă înălţătoare, o slujbă care, considerăm noi, a cerut harul lui Dumnezeu pentru profesori şi pentru studenţi, iar modul în care Preasfinţia Voastră aţi slujit şi acum la sfârşit aţi adresat un cuvânt pastoral se va întipări în inimile studenţilor şi studentelor noastre. Ca în fiecare an de ziua hramului ne amintim de identitatea noastră de teologi, fie profesori, fie studenţi şi încercăm să ne-o asumăm în mod responsabil”, a spus Părintele Profesor Universitar Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru foștii profesori și studenți ai instituției de învățământ, trecuți la cele veșnice.

Concert Festiv

Programul a continuat, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății, cu un concert festiv susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”. La final a avut loc lansarea Anuarului Facultății pe anul 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente