Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii teologilor, cinstiți în ajunul sărbătorii lor la Patriarhie: FOTO

Sfinții Trei Ierarhi

Sute de bucureșteni au fost prezenți marți seară în Catedrala Patriarhală pentru a-i cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, în ajunul sărbătorii lor.

Credincioșii au participat la slujba de priveghere și au adus cinstire unor fragmente din moaștele sfinților considerați ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic și a celor ce învață, dar mai ales pun în practică teologia.

La final a avut loc o procesiune cu sfintele moaște în jurul lăcașului de cult de pe Colina Bucuriei.

Credincioși cinstind moaștele Sf. Trei Ierarhi în Catedrala Patriarhală. ©Mircea Florescu/Basilica.ro

Slujba Vecerniei cu Litie și apoi Utrenia au fost oficiate de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu părinții slujitori ai așezământului.

Priveghere de Sf. Trei Ierarhi la Catedrala Patriarhală. ©Mircea Florescu/Basilica.ro

Înainte de începerea Utreniei, Arhid. Constantin Hurjui a rostit un cuvânt de omagiere a celor trei mari ierarhi serbați în data de 30 ianuarie.

În cadrul panegiricului părintele arhidiacon a îndemnat la lecturarea scrierilor Sf. Trei Ierarhi, la urmarea învățăturilor și a exemplului lor de viață sfântă și la rugăciune stăruitoare către ei. Vezi înregistrarea video.

Procesiune cu moaștele Sf. trei Ierarhi la Catedrala Patriarhală. ©Mircea Florescu/Basilica.ro

La finalul slujbei de Priveghere, soborul slujitor și credincioșii au mers în procesiune cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi în jurul Catedralei Patriarhale istorice.

Sfintele moaște vor putea fi cinstite în Catedrala Patriarhală istorică pe tot parcursul zilei de 30 ianuarie. Fragmentele din moaștele Sf. Trei Ierarhi fac parte din Patrimoniul Paraclisului „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Sf. Trei Ierarhi

Pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, îi sărbătorim împreună pe 30 ianuarie, ca pe cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii și prăznuim roadele pe care multa lor strădanie le-a adus Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.

În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sf. Vasile pe 1 ianuarie, Sf. Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sf. Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente