Sfinții Putneni cinstiți la Sihăstria Putnei: Să ne ajute să împlinim gândul lui Hristos, spune PS Damaschin Dorneanul

Mănăstirea Sihăstria Putnei și-a cinstit vineri ocrotitorii. „De vom avea vreo slujire în care suntem responsabili și de alți oameni, să fim cu inimă bună față de ceilalți, că Dumnezeu ne-a așezat în slujirea respectivă”, a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Să-i rugăm pe ei, pe Sfinții, Sila, Paisie și Natan, care au împlinit cu asupra de măsură acest gând al Domnului nostru Iisus Hristos, ca și noi să putem să-L împlinim fiecare în viețile noastre și acolo unde Dumnezeu ne-a așezat pe fiecare.”

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Arhim. Iosif Onică, starețul sfântului așezământ, și cu părinții din obște. Slujba a fost urmată de un Parastas în memoria ctitorilor și a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Dascăli ai smereniei

„Ce ne spun nouă Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan, viețuitori care au lăsat cele ale lumii? Ce ne spun ei nouă și mai ales astăzi?” a întrebat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Ierarhul a oferit și unul din răspunsurile posibile la aceste întrebări: „Toate ne-au fost date de către Tatăl. Nu-i nimic al nostru”.

„Cu alte cuvinte, această conștiință a smereniei și a faptului că toate ne vin de sus, de la Părintele Luminilor. Această conștiință ajută pe om, așa cum i-a ajutat și pe Sfinții Sila, Paisie și Natan, să meargă în mod corect pe calea vieții celei duhovnicești.”

„Când ai această conștiință că toate sunt de la Domnul, că toate sunt de la El, că nu ți aparține ție nimic, nici din ce ai, nici din ce faci, nici din ceea ce ești, atunci viața ta e binecuvântată de Dumnezeu”, a adăugat părintele episcop vicar.

„Când crezi că tu ai dobândit prin propriile tale forțe, prin propria ta lucrare, atunci Dumnezeu se retrage.”

PS Damaschin Dorneanul a slujit vineri, 16 mai 2024, la hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei. Foto: Facebook / Mănăstirea Sihăstria Putnei (arhivă)

Preasfinția Sa a oferit și exemplul celuilalt mare sfânt putnean: „Pe cine am pomenit ieri? Pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul. Doar zece ani a stat mitropolit la Iași. Atât”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. „A părăsit slava, a părăsit cinstea. De la Dumnezeu sunt toate.”

Pomenirea Arhiepiscopului Pimen

În aceeași ordine de idei, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților le amintea permanent ucenicilor și subalternilor că sunt doar administratori ai tuturor darurilor și bunurilor primite de la Dumnezeu, a mai spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

„De veți dori să luați ceva de la această pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, v-aș ruga să luați măcar o părticică din felul simplu și curat cum a trăit Înaltpreasfinția Sa. Nu vă complicați inutil și peste măsură viața, că veți obosi. Lucrurile sunt mai simple decât ni se par nouă cu mintea rațională, complicându-le”, a subliniat Preasfinția Sa.

Dumnezeu împlinește cuvântul arhiereilor și preoților

Și Arhimandritul Iosif Onică, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a evocat un moment din viața Arhiepiscopului Pimen. După ce medicii i-au spus unei femei că va naște un copil cu malformații, care nu va trăi și ar trebui avortat, o femeie a venit plângând la racla Sf. Ioan cel Nou.

„Și acolo, din mila lui Dumnezeu, a văzut-o Înaltul”, a relatat starețul. Arhiepiscopul Pimen i-a spus femeii: „«Stai liniștită, du-te și naște, copilul o să fie sănătos!» Și cu adevărat copilul s-a născut sănătos. I-au pus numele de Ioan”, a adăugat Arhim. Iosif Onică.

„Când spune un arhiereu un cuvânt, cu adevărat Dumnezeu îl ascultă. Pentru că pe cine ascultă Dumnezeu mai mult decât pe arhierei și pe preoți?”

Starețul a mulțumit lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfinților Putneni, ierarhilor Sucevei și Rădăuților, credincioșilor participanți și tuturor părinților din obște, de la cântăreți, „care sunt pulsul acestei mănăstiri”, până la cei care fac ascultările cele mai smerite, „pentru că nu știm noi a cui osteneală este mai bine primită”, a spus Arhim. Iosif Onică.


Sărbătoarea s-a încheiat cu o rugăciune pentru Arhiepiscopul Pimen oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și de părinții din obște la locul de odihnă al ierarhului din cimitirul mănăstirii.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Sihăstria Putnei (arhivă)


Știri recente