Sfinții mărturisitori ardeleni au fost pomeniți la Mănăstirea Petru Rareș Vodă

Obștea monahală a Mănăstirii Petru Rareș Vodă din localitatea bistrițeană Ciceu Corabia, cu hramul Sfinților Cuvioși Mărturisitori ardeleni, a sărbătorit duminică, 21 octombrie 2018, hramul lăcașului de cult în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul așezământului monahal, informează Mitropolia Clujului pe site-ul oficial.

La slujbă au fost prezenți credincioși din județul Bistrița, duhovnici, stareți și starețe de la mănăstirile din zonă și autorități locale.

Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt, intitulat „Legea românească”, despre Sfinții Mărturisitori pomeniți în ziua de duminică, 21 octombrie: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

Pornind de la viața Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să le urmeze modelele de credință și mărturisire.

„Trebuie subliniat faptul că neamul nostru își are valorile lui. Faptul că trecem astăzi printr-o stare de amnezie și uităm de valorile lui, aceasta nu e vina strămoșilor noștri ci este vina noastră” a precizat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Tudor Călin Lazăr, pe seama parohiei Bobâlna, Protopopiatul Dej.

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, situată la poalele Cetății Ciceului, județul Bistrița-Năsăud, a fost înfiinţată în 2014, la iniţiativa Mitropolitului Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă.

Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, locașul de cult are ca hram pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni.

Locaşul de cult se află în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe locaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota, Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru din Hârlău” și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente