Sfinții Martiri Brâncoveni, sărbătoriți în Ardeal

Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în prezența a sute de credincioși, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Biserica Ortodoxă a făcut, în data de 16 august, pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni. Anul acesta se împlinesc 299 de ani de la moartea martirică, la Constantinopol, a Voievodului Țării Românești Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului Ianache. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac, marcând istoria Neamului și a Bisericii. Osemintele Sfântului Voievod Martir, aduse în țară în anul 1720, de către doamna Maria, soția sa, au fost înmormântate în Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, ctitoria domnitorului. La 20 iunie 1992, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni. Deși ziua martirizării lor a fost 15 august, s-a decis ca pomenirea lor să se facă în data de 16 august, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Ardeal care își sărbătorește hramul la această sărbătoare este Mănăstirea „Sfinții Brâncoveni” de la Sâmbăta de Sus. Alături de mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, închinată sfântului domnitor și familiei sale martirizate la 1714, stă și Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, ca mărturii ale dreptei credințe și ale dragostei avute de Constantin Brâncoveanu față de românii ardeleni, cărora le-a ctitorit aceste monumente de spiritualitate ortodoxă și de artă creștină. Toate parohiile din Țara Făgărașului sunt în sărbătoare în această zi, pentru că această parte de Ardeal a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni în 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia binecuvântării lucrărilor la Catedrala din Făgăraș.

În ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncovei, IPS Serafim, aflat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, a vorbit în cuvântul de învățătură despre importanța sărbătorii, a sfinților Constantin Voievod și fiii săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, de la a căror mucenicie au trecut aproape trei sute de ani.

Ierarhul a amintit despre tăria credinței Voievodului Constantin, care „era bogat, avea de toate, bineînțeles ca toți domnitorii lumii acesteia, dar, cu toate acestea, credința lui era mai puternică decât tot ce ne poate oferi lumea aceasta. N-a ținut la viața lui pământească mai mult decât la sufletul său, la credința sa. Și le-a spus și copiilor săi: «Copiii mei, am pierdut toate în lumea aceasta, să nu ne pierdem și sufletul». Este înfricoșător. Nu putem să ne imaginăm credința acestui domn care și-a dat copiii săi la moarte mucenicească pentru Hristos. Nu știu cine ar mai face așa ceva astăzi sau oricând în lumea aceasta, ca tu, părinte, să fii capabil, pentru credința ta, să-ți jertfești propria ta viață, dar iată, să jertfești și viața propriilor tăi copii. De aceea este mare Sfântul Constantin Brâncoveanu. Este mare prin faptele sale, prin credința sa, prin mucenicia sa și, de aceea, trebuie să-l avem la inima noastră, să ne rugăm lui”.

De asemenea, IPS Serafim a mângâiat cu cuvântul său și a îmbărbătat pe toți credincioșii prezenți în această zi la mănăstire: „Este foarte important să avem o credință neclintită, o credință care, cum spune Mântuitorul, cât de mică ar fi, e capabilă să mute munții greutăților, munții necazurilor, munții imposibilităților. Căci noi spunem: «Nu mai pot! Nu mai pot!» Nu! Totul putem, prin Hristos, care ne întărește, cum spune Sfântul Apostol Pavel (†¦) Credinciosul nu-și pierde niciodată nădejdea, niciodată curajul în viață. Acesta este semnul creștinului prin excelență. Creștinul este întotdeauna optimist, creștinul este întotdeauna plin de nădejde, creștinul nu se teme niciodată. pentru că Mântuitorul ne-a zis: «Nu vă temeți. Eu sunt cu voi» și «În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea»”.

Pelerini din Germania

Din soborul de preoți au făcut parte starețul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Țepeș, pr. Ovidiu Dan, protopopul Sighișoarei, protosinghelul Ghelasie Păcurar, coordonatorul Centrului de Pelerinaje „Sfântul Kilian” al Mitropoliei Germaniei și alți slujitori din obștea mănăstirii. Pelerinii veniți din toate părțile țării și de peste hotare s-au împărtășit în număr mare cu Sfintele Taine.

IPS Mitropolit Serafim a fost însoțit de un grup de credincioși români din Germania, aflați în perioada 14-20 august într-un pelerinaj la mănăstirile din România. Bucuria participării la Sfânta Liturghie a fost sporită și de faptul că Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți în această zi, sunt ocrotitorii Mitropoliei Ortodoxe Române cu sediul la Nürnberg. La final, toți cei prezenți au luat parte la îndătinata agapă frățească.

În încheiere, IPS Mitropolit Serafim a mulțumit arhimandritului Ghelasie și obștii de la Mănăstirea Sighișoara pentru ospitalitate. „A fost o revelație această Liturghie și prin faptul că părinții au cântat atât de frumos, încât am simțit că nu mai suntem pe pământ, într-adevăr, în biserică suntem în Împărăția lui Dumnezeu. Frumusețea bisericii, arhitectura, pictura, podoabele, totul ne îndeamnă aici și ne ajută să ne ridicăm la cer sau, mai degrabă, coboară cerul în inimile noastre”, a remarcat ierarhul. Din partea obștii monahale, IPS Mitropolit a primit în dar o icoană a Maicii Domnului, iar starețul Ghelasie i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la Sighișoara și mulțimilor de credincioși ce au venit la această zi deosebită din viața mănăstirii.

Hramuri în eparhia Vadului, Feleacului și Clujului

Biserica ortodoxă de pe strada Câmpului, din Cluj-Napoca îi are ca ocrotitori pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Hramul locașului de cult a fost serbat de credincioșii parohiei duminică, 17 august. Parohia clujeană este nou înființată, iar bisericuța de lemn în care se săvârșesc sfintele slujbe a fost adusă aici în 2011, din Băișoara, și asamblată în doar două luni. Locașul de cult deservește celor aproximativ 350 de familii din zonă, sub grija și preocuparea parohului Petru Drăgan.

De asemenea, capela Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla este ocrotită de Sfinții Martiri Brâncoveni. Deși elevii se bucură încă de vacanță, mulți dintre ei, împreună cu profesorii, au fost prezenți în Capela cunoscutei școli gherlene, pentru a participa la un program liturgic specific acestei sărbători. Aici a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, iar la finalul slujbei a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți profesorii liceului care, de-a lungul timpului, au trecut la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente