Sfinții Martiri Brâncoveni prăznuiți la Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit la 16 august, un moment de intensă bucurie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care împreună cu fiii săi și sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început din seara zilei de 15 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni” și cu Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Prof. Conf. Dr. Ștefan Resceanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a elogiat viața și martiriul Sfinților, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și a sfetnicului Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în fapte de credință.

După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ.

La această deosebită sărbătoare creștinească au luat parte stareți și starețele de la mănăstirile vâlcene reprezentanți ai autorităților locale, personalități culturale, preoți și numeroși credincioși din Eparhia Râmnicului și din țară.

În anul 2007 la Mănăstirea Hurezi s-a semnat „Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaște ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, la ctitoria sa de la Hurezi”. Studiul științific care însoțește acest document a fost realizat de Academicianul Radu Ștefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucuresti și membru al Academiei Române.

Anul acesta, la 15 august, se împlinesc 299 de ani de la moartea mucenicească, la Constantinopol, a Voievodului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și cu sfetnicul său, vistiernicul Ianache Văcărescu. Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni, la 20 Iunie 1992, stabilindu-le ca zi de pomenire 16 August.

Comentarii Facebook


Știri recente