Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți la Sâmbăta de Sus

În a doua zi de hram la Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” de la Sâmbăta de Sus, obștea monahală și oaspeții de seamă s-au rugat domnitorului sfânt care a ctitorit așezământul monahal și care ocrotește întreaga Țară a Făgărașului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în paraclisul mănăstirii, informează „Ziarul Lumina”.

În fiecare an, hramul Adormirii Maicii Domnului se prelungește la Sâmbăta de Sus cu încă o zi de praznic, o sărbătoare prin care Sfinților Martiri Brâncoveni li se aduce cinstirea cuvenită atât pentru jertfa adusă lui Hristos prin propriul sânge pentru păstrarea dreptei credințe, cât și prin ctitoriile domnitorului Constantin în Țara Făgărașului.

Alături de mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, închinată sfântului domnitor și familiei sale martirizate la 1714, stă și Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș ca mărturii ale dreptei credințe și ale dragostei avute de Constantin Brâncoveanu față de românii ardeleni, cărora le-a ctitorit aceste monumente de spiritualitate ortodoxă și de artă creștină.

Credincioșii din Țara Făgărașului păstrează vie și în zilele noastre memoria acestui mare domnitor al Țării Românești, iar în ziua de prăznuire, pe 16 august, vin la Sâmbăta de Sus pentru a i se ruga și pentru a-l cinsti cum se cuvine. De fapt, toate parohiile din Țara Făgărașului sunt în sărbătoare în această zi, pentru că această parte de Ardeal a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni în 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia binecuvântării lucrărilor la Catedrala din Făgăraș.

La hramul din acest an, alături de IPS Mitropolit Laurențiu, ca oaspeți de seamă s-au aflat toți stareții, starețele și duhovnicii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Sibiului. Prezența lor la Sâmbăta de Sus, la hramul Sfinților Brâncoveni, este un semn de apreciere și de atașament față de așezământul monahal de aici, considerat mamă a tuturor mănăstirilor din Ardeal și marea lavră din această parte a țării. Alături de acești oaspeți, au mai venit la Sâmbăta de Sus protopopi, monahi, preoți de parohii și numeroși pelerini din țară. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de obștea monahală.

„Mijlocitori și rugători”

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre viața martirilor brâncoveni și despre jertfa lor oferită lui Hristos. Ierarhul a subliniat faptul că acești martiri sunt modele de viețuire pentru orice credincios, dar și pentru monahi, pentru cei chemați să se jertfească duhovnicește pentru Hristos. De asemenea, martirii sunt cinstiți în mod deosebit pentru că pe baza jertfei lor Biserica s-a extins în toate părțile lumii și a dat roade.

„Sfinții Brâncoveni sunt pentru noi mijlocitori și rugători. Ei s-au rugat astăzi împreună cu noi și ne ocrotesc, pentru că jertfa lor este bineplăcută în fața lui Dumnezeu. Sfinții Martiri Brâncoveni sunt ocrotitorii acestei mănăstiri și ai Ținutului Făgărașului. Ne bucurăm astăzi de acest lucru minunat și de faptul că ei sunt pentru noi niște modele. Toți suntem chemați să ne jertfim pentru Hristos, fără să ne dăm viața. Trebuie să avem credință statornică și să ne jertfim așa cum se spune în cinul monahal, adică să ne tăiem voia. Când renunțăm la anumite lucruri care ni s-ar cuveni, săvârșim o jertfă. Când postim, săvârșim o jertfă și ne bucurăm că avem această posibilitate de a trăi credința noastră. Este o jertfire și atunci când ne rugăm lui Dumnezeu să ducem până la capăt crucea suferinței primite”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

La final, starețul mănăstirii făgărășene, arhimandritul Ilarion Urs, le-a mulțumit ierarhului și celorlalți oaspeți pentru participarea la sărbătoarea deosebită de după cea a Adormirii Maicii Domnului, când sunt cinstiți ocrotitorii așezământului monahal și, mai apoi, i-a oferit în dar IPS Mitropolit Laurențiu o icoană a Sfinților Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente