Sfinţii Martiri Brâncoveni cinstiţi de mii de bucureşteni

Biserica Ortodoxă Română cinstește la 16 august pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și Sfetnicul Ianache. Mii de credincioşi au venit în această zi la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” din București, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Ei s-au închinat la racla cu moaştele sale ce a fost scoasă în pridvorul bisericii.

Sfânta Liturghie, la biserica de la kilometru zero din Capitală, a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre demnitatea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu în păstrarea credinţei.

Constantin Brâncoveanu ne oferă un strălucit exemplu şi ne lasă un mesaj foarte actual la care ar trebui să luăm aminte. Sfântul Voievod Martir ne spune celor care am auzit sau nu de el, celor care ştiu o parte a istoriei sale minunate sau celor care nu ştiu nimic despre felul cum a trăit sau cum a sfârşit el. Ne lasă o lecţie exemplară spunându-ne: «Iubiţi-vă ţara aşa cum am iubit-o eu. Iubiţi-vă credinţa aşa cum am iubit-o eu şi apăraţi-vă credinţa aşa cum am apărat-o eu». Acesta este mesajul pe care Sfântul Constantin Brâncoveanu ni-l oferă nouă, celor care simţim româneşte şi iubim acest pământ, a spus Preasfinţia Sa.

Sărbătoare Sfinților Martiri Brâncoveni este un popas duhovnicesc la care sunt aşteptaţi toți bucureștenii.

La împlinirea a 302 ani de la moartea mucenicească a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, îl avem alături de noi pe Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la această sărbătoare atât de importantă pentru cetatea Bucureştilor. Nu întâmplător pronia divină şi Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu au hotărât ca în anul 2014, la 300 de ani de la martirizare, sfintele moaşte să fie scoase la lumină. Pentru că impactul a fost unul major creştinii drept măritori au înţeles şi care este jertfa Sfântului Voievod şi mai ales care este mesajul lui peste veacuri: să ne păstrăm demnitatea şi dreapta credinţă, a declarat pentru Radio Trinitas Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe – Nou”.

Comentarii Facebook


Știri recente