Sfinții din Batak, sărbătoriți prima dată în Biserica Bulgară

În localitatea bulgară Batak, în perioada 16-19 mai, au fost sărbătoriți pentru prima dată sfinții martiri din Batak, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Bulgare la 3 aprilie, împreună cu sfinții martiri din Novo Selo, informează „Ziarul Lumina”.

Sfinții martiri din Batak, care și-au dat viața pentru credința ortodoxă în timpul luptei de eliberare de sub ocupația otomană din 1876, au fost sărbătoriți pentru prima dată de către credincioșii bulgari. La manifestările religioase organizate de Mitropolia Plovdivului au participat ierarhi și clerici de la Patriarhia Ecumenică și din Bisericile Ortodoxe surori.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la aceste manifestări de către Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, însoțit de părintele Emanuel Stuparu, vicar-administrativ al Episcopiei Giurgiului, și de părintele Neluțu Oprea, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Sofia. ‘Programul manifestărilor a început luni, 16 mai, în Piața Libertății din Batak, unde a avut loc festivitatea de primire a icoanei sfinților martiri din Batak, sfințită în Catedrala ‘Sfântul Alexander Nevsky’ din Sofia de Sanctitatea Sa Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare. A urmat o procesiune cu icoana pe parcursul a 2 kilometri până la biserica istorică din Batak, unde a fost săvârșită sub cerul liber, pe un podium special amenajat, slujba Vecerniei, la care au participat ierarhii din Bisericile Ortodoxe surori, dar și reprezentanți ai autorităților de stat și locale, între care viceprim-ministrul bulgar, ministrul de Interne, ministrul Armatei și primarii orașelor Batak și Plovdiv. După Vecernie, a avut loc un spectacol prin care au fost comemorați toți revoluționarii bulgari care au trecut la Domnul. Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Plovdivului, a rostit un cuvânt despre mucenicia acestor mucenici din Batak, care au murit în 1876.

Marți, 17 mai, a fost oficiată Sfânta Liturghie, după care, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori au transmis mesaje din partea patriarhilor Bisericilor de care aparțin. Programul a continuat cu pelerinajul ierarhilor la mănăstirile din jurul Batakului. Este un moment important în viața Bisericii Ortodoxe Bulgare și nu numai a ei, ci și a tuturor Biserilor Ortodoxe care se vor ruga de acum înainte acestor sfinți ai Batakului,’ ne-a declarat părintele Neluțu Oprea, parohul Comunității Ortodoxe Române din Sofia, Bulgaria.

Mesaj din România pentru Mitropolitul Plovdivului

Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a transmis Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Plovdivului, un mesaj în care a arătat importanța sfinților bulgari care au păstrat prin rugăciunile lor permanent trează dreapta credință și viețuirea creștină a poporului bulgar, mulți dintre aceștia ducând această mărturie până dincolo de Dunăre, ajungând și pe meleagurile românești, așa cum sunt Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi și Sfânta Filofteia.

De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat rolul pe care îl vor avea noii sfinți din Batak în viața duhovnicească a poporului bulgar și a întregii Ortodoxii. Preasfințitul Ambrozie a spus: ‘Biserica Ortodoxă Bulgară marchează încă o dată istoria mântuirii, canonizând sfinții mucenici din Batak. Viața și pătimirea lor ne-au impresionat și ne-au reamintit încă o dată că existența umană nu-și poate afla adevăratele coordonate decât în permanentă comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Săi. Mucenicia în sine a fost și va rămâne permanent răspunsul Bisericii la provocările venite din partea unui umanism dezorientat, lipsit de perspectivă. Manifestările sale sunt multiple, cunoscând forma torturilor, a înjosirilor și, mai presus de toate, a constrângerii tot mai accentuate a libertății. Dincolo însă de aceste semne exterioare, ni se descoperă măreția omului chemat la îndumnezeire. Pătimirea mucenicilor din Batak este pilduitoare pentru toți cei ce caută în Biserică adevărata libertate. Sfinții mucenici bulgari vin să întregească șirul celor care de-a lungul veacurilor au pus statornicia credinței mai presus de propria viață. Ne vin în minte chipurile martirilor primelor veacuri, dar și ale celor ce ne sunt mult mai aproape ca timp. Noi, românii, avem exemplul Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi și cu sfetnicul său, Ianache. Astăzi, Biserica primește în rândul sfinților săi pe mucenicii de la Batak, înmulțind astfel numărul rugătorilor și mijlocitorilor noștri pe lângă tronul Preasfintei Treimi. Mai mult, ne oferă perspectiva unității de credință, ce depășește granițele materiale, oferindu-ne bucuria împreună – slujirii și viețuirii în Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică’.

Prima canonizare în Biserica Bulgară din ultimii 49 de ani

Trecerea în rândul sfinților a mucenicilor din Batak și Novo Selo este un eveniment important pentru poporul bulgar, deoarece este prima canonizare oficiată de Biserica Ortodoxă Bulgară după anul 1963, când a avut loc canonizarea Sfântului Sofronie Vrachanski și, totodată, prima oficiată de către patriarhul Maxim, de la data înscăunării sale din anul 1971, ca întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Lupta poporului bulgar pentru eliberarea de sub jugul otoman, la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a soldat cu moartea a aproximativ 30.000 de bulgari – majoritatea femei, copii și bătrâni, uciși de forțele otomane în lunile aprilie și mai 1876. Biserica Ortodoxă Bulgară a canonizat acele victime ale masacrelor din Batak și Novo Selo care au murit ca martiri, apărând credința creștină și care au ales să se refugieze de luptătorii otomani în biserici și în mănăstiri. Deși în masacrul de la Batak au fost uciși aproape 5.000 de bulgari, istoria a păstrat doar câteva nume: preoții Petru și Neito, Trendafil Tosef, Ivan și Ilie. Dintre cei care au fost martirizați în masacrul de la Novo Selo, Biserica Ortodoxă Bulgară a canonizat doi ieromonahi, Nikola și Gheorghi, și șapte maici de la o mănăstire locală, creștini care au fost torturați și uciși de trupele otomane. Sfântul Sinod al Bisericii din Bulgaria a hotărât ca martirii masacrului din Batak să fie cinstiți în fiecare an în data de 17 mai, iar martirii din Novo Selo pe 9 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente