În calendarul Bisericii Ortodoxe Române au fost pomeniți duminică, 7 septembrie 2014, Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați. Acești doi sfinți, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, sunt ocrotitorii Mănăstirii Pângărați, care și-a sărbătorit în această zi cel de-al doilea hram. Foarte mulți credincioși din zona Neamțului au participat la acest moment de sărbătoare încununat de Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, informează „Ziarul Lumina”.
Duminică, 7 septembrie 2014, Mănăstirea Pângărați din județul Neamț a avut cel de-al doilea hram. Credincioșii prezenți la sărbătoarea așezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului „Byzantion”.
„Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său nu ca lumea să fie judecată, ci ca ea să fie salvată”
După citirea Evangheliei, IPS Părinte Ilarion a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu față de oameni: „Dumnezeu a iubit lumea și L-a trimis pe Fiul Său cel Unul Născut pentru ca oamenii, prin El, să aibă viață veșnică. Nu mânia lui Dumnezeu L-a făcut pe Dumnezeu să-și trimită Fiul în lume, ci dragostea Lui față de lume, față de fiecare dintre noi în parte. Prin Fiul lui Dumnezeu, fiecare dintre noi avem posibilitatea să ne mântuim. Iată de ce noi venim la biserică, participăm la Sfânta Liturghie și ne împărtășim cu Tainele Sfinte ale lui Hristos, prin care ne unim cu Dumnezeu atât duhovnicește, cât și trupește, în toată ființa noastră. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său nu ca lumea să fie judecată, ci ca ea să fie salvată. Această iubire dumnezeiască ne unește într-un mod cu totul suprafiresc; noi venim la biserică neștiindu-ne unii pe alții, străini unii de alții, însă Dumnezeu ne unește prin firile nevăzute ale acestei iubiri. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a iubit cu această iubire și Îl rugăm ca în popoarele noastre niciodată să nu înceteze credința”.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la sărbătoarea Mănăstirii Pângărați și a subliniat modul în care creștinii de astăzi își pot arăta cinstirea față de Sfinții Simeon și Amfilohie: „Cum se arată cinstirea noastră față de Sfinții Simeon și Amfilohie? Nu trebuie doar să privim la chipurile lor luminate, ci trebuie să preluăm și să prelungim în viața noastră inima lor curată, sufletul lor sfânt și mintea lor luminată, primind duh, har și binecuvântare. Nu trebuie să ne îndepărtăm prea mult de viața pe care au dus-o acești sfinți bineplăcuți lui Dumnezeu, ci trebuie să pășim pe urmele lor, precum și ei au pășit pe urmele sfinților părinți, iar aceștia pe urmele sfinților apostoli”.
La finalul Sfintei Liturghii, starețul Mănăstirii Pângărați, arhim. Petroniu Marin, a mulțumit ierarhilor și preoților prezenți pentru împreuna-rugăciune la sărbătoarea ocrotitorilor obștii monahale pe care o păstorește, după care toți credincioșii au participat la o agapă.