Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman cinstiţi la Galaţi

Credincioşii ortodocşi cinstesc la 29 februarie pe Sfinţii Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat mai multe programe pastoral-misionare şi social-filantropice închinate Sfinţilor Cuvioşi, informează Costiuc Petrică din cadrul Eparhiei. De asemenea, prăznuirea Sfântului Ioan Casian este şi o sărbătoare deosebită a Eparhiei de la Dunărea de Jos deoarece Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos, îşi serbează onomastica.

Procesiune cu moaştele sfântului Cuvios Ioan Casian

Astfel, în ajunul sărbătorii, duminică seara, 28 februarie 2016, a avut loc tradiţionala procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, cu racla ce conţine fragmente din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian. Procesiunea a fost condusă de: Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande. De asemenea, la procesiune au participat preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi, însoţiţi de sute de credincioşi.

Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În ziua sărbătorii (29 februarie 2016) Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În debutul slujbei, raclele cu fragmente din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian şi a Sfinţilor Ierarhi Nicolae al Mirelor Lichiei şi Nectarie de Eghina, păstrate în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au fost aduse în procesiune spre închinare credincioşilor prezenţi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La final, ierarhii prezenţi au adresat mesaje de felicitare Arhiepiscopului Dunării de Jos cu prilejul zilei onomastice.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit pentru cuvintele adresate şi a evidenţiat aspecte din viaţa acestor doi sfinţi cinstiţi astăzi.

***

În perioada 12-18 octombrie 2002, moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse din Franţa la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Comentarii Facebook


Știri recente