Sfinţii Brâncoveni şi ziua naţională a românilor sărbătoriţi la Negotin – Serbia

În data de 30 noiembrie la sediul Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin, în nou amenajata si sfinţita sală închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a avut loc manifestarea culturală dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni si zilei naţionale a românilor de pretutindeni 1 decembrie. Manifestarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis si Vicar al Timocului împreună cu un sobor de preoţi timoceni din care au făcut parte, Pr. Ştefan Şarampoi, Pr. Petru Hogea, Pr. Antonie Isac, Pr. Doru Ovidiu Ursu, Pr. Florin Petru Papavă si Pr. Cătălin Laudat. La strană au cantat Stareta Mânăstirii Sf. Ana din Orsova, Maica Iustina, împreună cu Maica Alexandra. După Sf. Liturghie credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Partea culturală a început cu cântarea Baladei Brâncovenilor cântată de noul înfiinţat Cor al Protopopiatului Daciei Ripensis „Sf. Mucenic Ioan Valahul”, condus de Pr. Petru Hogea, după care a urmat cântările populare interpretate de cântăreţi din zona.

La această importantă manifestare organizată de către Protopopiat şi sprijinită de Asociaţia ” Ariadnae Filum” din Bor, au fost prezenţi: reprezentantul Ambasadei Romaniei D. Alexandru Petruţ, reprezentanţii asociaţiilor si partidelor româneşti din zonă precum şi mai mulţi credincioşi. La rândul său Pr. Boian, în cuvântul de învăţătură a spus că Biserica neamului este stâlpul păstrării credinţei, culturii şi identităţii naţionale a unui popor, precum şi legătura directă cu Ţara Mamă ce sa dovedit şi în Valea Timocului. Fără Biserică şi fără jurisdicţia Bisericii neamului, un popor este pierdut.

Comentarii Facebook


Știri recente