Sfinții au prețuit mai mult veșnicia decât vremelnicia, a spus PS Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit miercuri la hramul de vară al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Pantelimon. „Sfinții au prețuit mai mult veșnicia decât vremelnicia”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Pantelimon și despre exemplul oferit de acesta.

„Sfântul pe care îl prăznuim astăzi ne-a arătat nenumăratele daruri pe care le primim de la Dumnezeu”.

„Era un om foarte binevoitor, îi slujea deopotrivă pe cei mari și pe cei mici, neașteptând ceva în mod special. Există și astfel de medici care se dăruiesc profesiei, iar tânărul Pantelimon a fost unul dintre ei”.

„Sunt foarte multe lucruri pe care va trebui să le avem la inimă din viața Sfântului Pantelimon”, a explicat ierarhul, amintind că cea mai înaltă virtute a martirilor a fost „răbdarea și iubirea față de cei care i-au prigonit”.

„A avut puterea de a se lepăda de lucrurile acestei lumi. Sfântul Pantelimon era un om care avea o profesie, un venit și o anumită cinste. El însă a preferat șederea în Împărăția lui Dumnezeu, în locul respectului venit din partea demnitarilor, a mai marilor cetății. Sfinții au prețuit mai mult veșnicia decât vremelnicia”.

„Sfântul Pantelimon ne arată cât de importantă este credința părinților în creșterea și educarea copiilor. Mama Sfântului Pantelimon reprezintă una dintre nenumăratele mame creștine care și-au pus sufletul pentru copiii lor”.

„Să privim la dragostea acestor sfinți, care a fost fără margini, la râvna lor, la tinerețea lor așezată în slujba lui Dumnezeu, din care fiecare putem învăța. Va trebui să înțelegem că orice atitudine ostilă împotriva Bisericii, împotriva creștinilor și a noastră este prea puțin cu suferința îndelungată a martirilor”, a adăugat în încheiere Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La final, Pr. paroh Adrian Tănăsoiu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru activitatea pastoral-misionară în slujba Bisericii.

În timpul slujbei, credincioșii s-au putut închina la un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon păstrare la Parohia „Sfântul Nicolae”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…