Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți în Episcopia Caransebeșului

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit ocrotitorii. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost oficiată de către delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în prezența unui număr însemnat de credincioși. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Călugăra, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea.

„Deopotrivă slujitori și credincioși, cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, am poposit în acest loc minunat pentru a ne înălța spre Dumnezeu, dar și pentru a-i cinsti așa cum se cuvine, în cântări și rugăciune pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În acest loc de pe Valea Cernei, un loc binecuvântat de Dumnezeu, monahismul își continuă tradiția și păstrează aprinsă candela rugăciunii și a dragostei”, a subliniat părintele vicar.

Piatra de temelie a bisericii schitului Bogâltin s-a pus în anul 1949, construcția fiind dirijată și executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioșilor din Bogâltin, Cornereva și de pe Valea Almăjului. Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959, de către IPS Vasile Lăzărescu, Mitropolitul Banatului.

De asemenea, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari” din Reșița a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, delegatul Chiriarhului, înconjurat de un sobor de preoți. La finalul slujbei, potrivit unei vechi tradiții bănățene, s-a oficiat rânduiala „tăierii colacului” de către parohul acestei comunități, părintele protopop Petru Berbentia. La hramul bisericii au participat autorități județene și locale, invitați din Serbia și Italia, precum și numeroși credincioși.

Parohia din cartierul Lunca Bârzavei, sau „Govândari” cum este cunoscut de toată lumea, are o biserică închinată celor doi mari apostoli, construită între anii 1995-1998, ca primul locaș de cult edificat în oraș după a doua conflagrație mondială. Parohia din Govândari este cunoscută prin legăturile speciale ce le are cu românii din Serbia, Ungaria și Italia, dar și prin multiplele acțiuni culturale, sociale și religioase pe care le desfășoară.

La acest mare praznic, în cinstea celor doi mari apostoli ai creștinătății, municipiul Reșița și-a sărbătorit ocrotitorii, prilej pentru care s-au organizat mai multe manifestări culturale și artistice pentru toți locuitorii orașului reședință de județ.

Comentarii Facebook


Știri recente