Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți în Moldova

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește mâine, 29 iunie 2014, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt ocrotitorii mai multor biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, potrivit mmb.ro. O sărbătoare aparte va fi la Catedrala episcopală din Huși, ridicată în cinstea celor doi sfinți ce au primit martiriul la Roma.

Ziua de 29 iunie are o semnificație aparte pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe, întrucât în calendar sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea din acest an coincide cu Duminica a 3-a după Rusalii. Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel va fi marcată în mai multe lăcașuri de închinăciune din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Pelerinii sunt așteptați mâine la hramul Catedralei episcopale din Huși, ctitorită de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Programul manifestărilor a început ieri-dimineață, aseară fiind adusă de la Mănăstirea Bucium din Iași copia icoanei Maicii Domnului „Prodromița”. Mâine-dimineață, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Hram va fi mâine la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bârlad și la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui, păstorită de pr. Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Moara de Vânt din Iași îmbracă mâine straie de sărbătoare. Cu acest prilej, prin implicarea consiliului parohial și al comitetului parohial vor fi pregătite pachete cu alimente pentru toți cei care vor participa la sfintele slujbe. În Protopopiatul Iași 2, mâine își mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi. Pelerinii sunt așteptați să participe și la hramul Mănăstirii Cetățuia din Iași. În Botoșani va fi sărbătoare la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” I și II, iar în Protopopiatul Ceahlău își serbează hramul parohiile Borca și Hangu. În Protopopiatul Dorohoi își cinstesc ocrotitorii parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi zi aleasă în parohiile Poiana – Deleni și Spinoasa. Tot mâine, va fi hram în parohiile Cristești, Sadoveni, Târgu Frumos, Volintirești, Bărbătești din Protopopiatul Pașcani, iar în Protopopiatul Piatra Neamț, la biserica Parohiei Ciriței. Mâine este hram și la biserica Parohiei Roznov II. În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în Parohia Solca din Protopopiatul Rădăuți, în Parohia Ițcani II și la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce la Câmpulung Moldovenesc își va serba hramul Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din oraș și Parohia Vatra Moldoviței.

În Eparhia Romanului și Bacăului își vor cinsti ocrotitorii paraclisul Penitenciarului Bacău, Parohia Motoșeni din Protopopiatul Bacău, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești – Fundoaia. Sărbătoare va fi mâine și la Mănăstirea Lipova din județul Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente