Sfinții 40 de mucenici din Sevastia

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe 9 martie pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

Întrucât ziua de pomenire a martirilor cade, anul acesta, în Sâmbăta Lăsatului sec de carne, atunci când se face și pomenirea de obște a celor adormiți, Sfânta Liturghie în cinstea lor a fost oficiată cu o zi mai devreme.

Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, cei 40 de soldați au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, istoricul Academician Emilian Popescu: „Toate încercările care le-au făcut ca să renunțe la credință n-au dat rezultat. Și atunci s-a gândit comandantul respectiv să-i dezbrace de haine și să-i ducă într-un lac, care era cam în centrul orașului Sevastia lângă un Gimnaziu. Gimnaziul de atunci era un fel de școală cu o palestră, unde se făceau exerciții sportive. Și acolo era și un lac. S-au gândit să-i bage în lacul respectiv, iar la 9 martie iernile erau grele acolo fiind regiune muntoasă, și sperau să nu mai iasă niciunul viu de acolo. Au stat noaptea acolo dezbrăcați și se vorbește că ei s-au îmbrățișat să-și păstreze căldura”.

Unul dintre cei 40 de soldați nu a mai rezistat și a cerut să fie scos pentru a intra în baia caldă din apropiere. Din cauza diferenței de temperatură acesta a murit. Un alt creștin, martor al evenimentului, a intrat în apa rece alături de ceilalți pentru a-și mărturisi credința sa în Hristos.

„Dimineața, când au văzut că nu au murit, s-a hotărât arderea lor pe rug. Și unul dintre ei, a cărui mamă asista la toată povestea aceasta, nu a mai putut și a fost purtat de mama lui și a fost dus de mama lui cu căruța la locul unde trebuiau să fie arși. Au fost arși, și Sfântul Vasile cel Mare, care are o cuvântare la 9 martie, spune că resturile care au rămas din ei au fost date pe apa unui râu. Dar nu toate resturile, pentru că se păstrează moaște din Sfinții 40 de mucenici”.

În București, fragmente din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mănăstirea Antim, la Schitul Darvari și la bisericile „Icoanei”, „Mihai Vodă”, „Dichiu” și „Sfântul Alexie”.

Comentarii Facebook


Știri recente