Sfințenia Mitropolitului Iosif Naniescu va fi proclamată în localitatea sa natală din Rep. Moldova

Mitropolitul Iosif Naniescu va fi proclamat sfânt în cadrul unei noi ceremonii de canonizare care va avea loc marți în localitatea sa natală, satul Răzălăi din Republica Moldvova.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Mitropolitul Iosif Naniescu în data de 5 octombrie 2017. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei Mitropolitului originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).

Odată cu Sfântul Iosif cel Milostiv a fost proclamat și Sfântul Gheorghe Pelerinul.

„Acești sfinți pe care îi proclamăm sunt reprezentanți ai două provincii românești care în 1918 s-au unit cu Patria Mamă, cu Regatul României. Iosif Naniescu este un basarabean, iar Gheorghe Pelerinul, sau Moș Gheorghe cum îi spunea în popor, este de origine transilvănean”, spunea Patriarhul despre acest eveniment.

De ce este proclamată canonizarea din nou

Canonizarea Sfântului Iosif este proclamată pentru a doua oară, în Republica Moldova, întrucât pe teritoriul acesteia funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

Conform comunicatului transmis de Mitropolia Basarabiei, în 22 mai 2018 în biserica din satul Răzălăi, comuna Pepeni, raionul Sîngerei, va fi citit Tomosul Sinodal de Canonizare. Ceremonia va avea loc după oficierea Sfintei Liturghii în sobor de ierarhi și preoți „de pe ambele maluri ale Prutului”.

Cu prilejul acestei manifestări, în Răzălăi va fi dus un fragment din moaștele Sf. Iosif.

Moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv

Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Racla cu fragmentul de moaște care va fi marți în Răzălăi a fost oferită de Mitropolitul Teofan al Moldovei Mitropolitului Petru al Basarabiei la finalul ceremoniei de proclamare de la Iași.

Citește și: Viața Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente