Sfintele Paști în centrele Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia

O mare parte a copiilor și a persoanelor care primesc sprijin prin Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au întâmpinat Sfintele Paști primind Sfânta Împărtășanie sau participând la o masă festivă oferită cu ocazia marii sărbători. De asemenea, o parte dintre persoanele vârstnice au primit pachete cu alimente, informează „Ziarul Lumina”.

Prichindeii de la Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj s-au pregătit pentru cel mai mare praznic împărătesc, Învierea Domnului, primind Sfânta Împărtășanie. Părintele Vasile Seicean, coordonatorul Centrul de Zi, împreună cu părintele Ionică Rusan i-au binecuvântat pe micuți și L-au adus pe Hristos în sufletele și în trupurile lor, sub forma pâinii și a vinului, înainte de Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos.

„Am considerat că, pe lângă îngrijirea pe care le-o oferim copiilor zi de zi, trebuie să ne ocupăm și de îngrijirea lor spirituală și duhovnicească. De aceea, micuții au primit binecuvântările și rugăciunile pentru Împărtășanie și au primit Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus părintele Vasile Seicean, coordonatorul Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj.

Odată cu bucuria Sfintei Împărtășanii, prichindeii de la Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj au primit din partea consilierilor locali și un sprijin financiar. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, aleșii din Blaj au aprobat hotărârea prin care toate cheltuielile de funcționare ale centrului și costul utilităților vor fi suportate și în acest an de Primărie.

„Primăria și Consiliul Local Blaj sunt alături de centrul nostru încă de la înființare și, împreună cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Parohia Blaj – Veza și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, asigură nu doar buna funcționare a centrului, ci vin și în sprijinul familiilor care își lasă micuții în grija noastră”, a adăugat părintele Vasile Seicean, conform unui comunicat al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Peste 40 de copii din Blaj, cu vârste până la 3 ani, beneficiază de serviciile Centrului de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina”, un centru pilot la nivelul rețelei sociale a Patriarhiei Române.

Centrul funcționează din 2012 în cadrul rețelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, fiind coordonat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta vine în sprijinul familiilor tinere, care au o situație materială mai dificilă sau se află în situații speciale, cum ar fi: părinți divorțați, familii monoparentale, familii fără venituri sau cu venituri foarte mici, familii cu un singur întreținător, familii în care părinții nu sunt încadrați în câmpul muncii etc. Copiii au asigurate zilnic două mese principale și două gustări, igienizare corespunzătoare, program de odihnă, activități educative cu caracter ludic, activități de socializare și integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive și intervenție logopedică. Părinții primesc aici consiliere socială și psihologică, informare, mediere în relațiile cu serviciile sociale și instruire în ceea ce privește educarea și îngrijirea corespunzătoare a copilului mic.

Sărbătoare la Centrul „Sfântul Nicolae”

Copiii de la Centrul Educațional „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia i-au vizitat pe bunicii beneficiari ai Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia. Cei 25 de copii de la centrul educațional, însoțiți de asistentul social și îngrijitorul la domiciliu, le-au oferit pachete cu alimente cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști și le-au urat să aibă parte de sănătate și Sărbători fericite.

Înainte de Praznicul Învierii Domnului, copiii au participat la un atelier de vopsit și încondeiat ouă, în cadrul căruia au învățat cum se vopsesc și se încondeiază ouăle tradițional. Micii artiști au pictat, astfel, scene biblice sau motive pascale.

Centrul Educațional „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia funcționează în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale” derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Centrul educațional are ca scop prevenirea abandonului școlar și familial pentru 25 de copii din municipiul Alba Iulia, care provin din familii defavorizate, dezorganizate sau monoparentale, precum și din familii cu venituri reduse și nivel educațional scăzut.

Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu din Alba Iulia are în prezent 43 de beneficiari, persoane vârstnice sărace, aflate în stare de dependență fizică din cauza unor boli sau deficiențe. Acest serviciu socio-medical funcționează în cadrul rețelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei fiind coordonat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Vârstnicii ocrotiți în cadrul acestui serviciu primesc la domiciliu hrană și li se oferă asistență socială, servicii menajere și gospodărești, servicii medicale, consiliere, comunicare, însoțire la medicul de familie și altele, în funcție de nevoile persoanei vârstnice.

Masă pentru persoanele fără adăpost

Persoanele fără adăpost, ocrotite în cadrul Așezământului Social Filantropia Ortodoxă din Gara CFR din Alba Iulia, au avut parte și în acest an de o masă festivă cu ocazia Sfintelor Paști. Astfel, de Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos, 44 de persoane fără adăpost (9 femei și 35 bărbați) din Alba Iulia au beneficiat, duminică, 20 aprilie, de o masă festivă, oferită de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Masa a fost binecuvântată de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

„Am pregătit pentru acest praznic mâncăruri tradiționale cum ar fi ciorbă de miel, ouă roșii, cozonaci, tot ce se găsește pe masa fiecărui creștin în ziua de Paști. Vrem să le aducem astfel un strop de bucurie beneficiarilor noștri, persoane greu încercate de viață”, a spus Costinel Șoaită, coordonatorul Așezământului Social pentru Persoanele fără Adăpost Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, conform unui comunicat al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.

Centrul Social de Urgență Alba (Așezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost Filantropia Ortodoxă) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii și marginalizării sociale, fără personalitate juridică, aflată în structura Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă servicii de primire, găzduire temporară și cantină socială de tip pensiune, consiliere socială, suport emoțional, informare, orientare și integrare socio-profesională, însoțire pentru obținerea unor documente și acte de identitate sau stare civilă, asistență medicală primară și îngrijire, ajutor material, asistență moral-religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen. Centrul are o capacitate de 50 de locuri, iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire). Partenerii acestui proiect sunt Consiliul Local Alba Iulia – Serviciul Public de Asistență Socială, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…