Sfârșit de vacanță la Centrul de tineret „Timotheos” din Bozovici

Joi, 11 septembrie, membrii Centrului de Tineret „Timotheos” din Bozovici, alături de coordonatorul acestuia, părintele prof. Petrică Zamela, s-au deplasat într-o excursie tematică în județul Mehedinți. Au fost vizitate mai multe obiective religioase și culturale, precum: Mănăstirea Sfânta Ana, Mănăstirea Mraconia, Muzeul de la Porțile de Fier, orașul Drobeta Turnu Severin și câteva edificii culturale și religioase ale municipiului dunărean, excursia încheindu-se cu o croazieră pe Dunăre, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea.

Obiectivul excursiei a fost unul recreativ și în aceeași măsură educativ, tinerii pășind cu sfială pe urmele înaintașilor noștri, a Sfântului Nicodim de la Tismana, ctitor de viață bisericească și monahală în aceste părți, a protopopului Iosif Coriolan Buracu, almăjan și creator de viață culturală și națională în municipiul Drobeta Turnu Severin, dar mai ales pe urmele pelerinilor almăjeni care au făcut cărări duhovnicești la mănăstirile mehedințene, odinioară aparținând Banatului.

„La Mănăstirea Mraconia, tinerii au ascultat o istorioară care prezintă întâmplarea cu un agă turc, pictat în pridvorul vechii mănăstiri, care fusese la origini un copil almăjan din Rudăria (Eftimie Murgu), răpit la o incursiune otomană în Valea Almăjului, dus la Constantinopol, crescut în legea islamică și evoluând între timp în ierarhia militară otomană. După zeci de ani când se reîntoarce într-o expediție militară în părțile natale, ar fi fost surprins de către camarazii săi, intrând în biserica mănăstirii Mraconia, pe care o păstra probabil încă vie în memoria sa din timpul copilăriei, atunci când coborând de pe pajiștile Munților Almăjului își adapă oile la malurile bătrânului Danubiu. Însă militarul otoman (la origini român almăjan) nu intrase așa cum crezuseră camarazii de luptă și pradă, ca să profaneze, să răpească și apoi să incendieze biserica, ci ca să o salveze de la pieire și să o înzestreze cu câteva pungi de galbeni. Gestul său a atras după sine cinstea de care se bucură orice ctitor de biserică sau mănăstire, aceea de a fi pictat în pronaosul sau în pridvorul bisericii”, a subliniat părintele Petrică Zamela.

Ziua s-a încheiat cu câteva ore de recreere cu iahtul pe valurile Dunării și în parcul pentru copii din Orșova. La întoarcere spre casă, până în Valea Almăjului, cel mai mic membru al centrului, Cristian Brebu, în vârstă de 6 ani, a încântat auzul tuturor cu vocea îngerească, recitând psalmi și rugăciuni, ceea ce a făcut ca atmosfera sfârșitului de zi și de vacanță de vară, să fie una profund spirituală.

Comentarii Facebook


Știri recente