Sfântul Vasile cel Mare: Regulile morale

Sub egida Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut o importantă lucrare a Sfântului Vasile cel Mare, Regulile Morale, publicată în cunoscuta colecție dedicată „Sfinților Capadocieni”. Lucrarea, tradusă de Prof. Iorgu Ivan este o reeditare a textului apărut în anul 1989 în colecția „Părinți și Scriitori Bisericești”, prezentată acum în condiții grafice noi și într-un format mult mai accesibil cititorului.

Această scriere conține un număr de 80 de reguli mai generale care privesc viața practică deopotrivă a monahilor și a creștinilor mireni, întemeiate scripturistic și explicate simplu, pe înțelesul tuturor. De asemenea, lucrarea dedică un număr de cinci reguli despre îndatoririle ce le revin păstorilor Bisericii.

„Tematica acestor 80 de reguli este foarte bogată, dovedind profunda cunoaștere și trăire practică a Scripturilor de către autor. Pe lângă expunerea dreptei credințe, Sfântul Vasile cel Mare urmărește și povățuirea celor dornici de învățătură spre trăirea deplină a adevărurilor evanghelice, care nu sunt doar principii teoretice” (Din Prefața Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române).

Comentarii Facebook


Știri recente