Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi cinstit la Catedrala din Roman

Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi a fost cinstit marţi, 22 septembrie 2015, în ziua sa de prăznuire, la Catedrala Ariepiscopală din Roman. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către un sobor de preoţi Protoieria Roman, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

După rostirea pericopei evanghelice, elevul Chelaru Silviu, de la Liceului Teologic Episcop Melchisedec din Roman, a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi din perspectivă istorică şi duhovnicească.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezentat aspecte din viața Sfântului Teodosie subliniind faptul că deși a trăit într-o perioadă controversată a istoriei poporului român, „a ales să fie mucenic și martor al Mântuitorului Hristos, apărător al valorilor credinței strămoșești și ale neamului din care a făcut parte, până la sacrificiul suprem”.

Suntem în catedrala în care a slujit Sfântul Teodosie

„Suntem în catedrala în care a slujit Sfântul Teodosie”, a precizat Chiriarhul amintind apoi de calea urmată spre canonizarea mucenicului de la Brazi.

”Înaltpreasfințitului Epifanie al Buzăului și Vrancei i-a fost încredințată de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist întocmirea documentației pentru acest important moment din viața Bisericii. Apoi, sfintele moaște au fost așezate într-un baldachin realizat în atelierele mănăstirii Bogdana. De altfel, Sfântul Teodosie a slujit în acest așezământ monahal, unde, începând din anul 2003,se află un fragment din sfintele sale moaște”, a mai spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.

Moaştele Sfântului Teodosie în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală, în anul 2008

Moaştele Sfântului Teodosie au fost aduse, în pelerinaj, la Catedrala Arhiepiscopală, în anul 2008, când s-au serbat 600 de ani de atestare documentară a acestei eparhii.

”Atunci, moaștele Sfântului Ierarh Teodosie au fost prezente în mod solemn în Catedrala din Roman, iar vrednicul de pomenire ierarh Epifanie a dăruit un fragment din acestea spre cinstire sfântului locaș, ele fiind așezate spre închinarea credincioșilor alături de moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești”, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.

Sfinții pământului nostru- modele pentru întreaga suflare românească

La sfârșitul cuvântului său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, care a întocmit Slujba și Acatistul Sfântului Teodosiede la Brazi, alături de a altor mucenici și cuvioși români,a îndemnat preoții și credincioșii să cinstească sfinții pământului nostruîntrucât aceștiareprezintă modele pentru întreaga suflare românească.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Teodosie s-a încheiat cu procesiunea făcută de chiriarh dimpreună cu preoții, elevii și credincioșii, având în centru icoana sfântului, în jurul catedralei arhiepiscopale. În cântărispecifice zilei,sfânta icoană a fost așezată în sala de conferințe a Centrului Eparhial de la Roman care, începând de azi, îl are ca patron pe Sfântul Teodosie de la Brazi.

Sfântul Teodosie de la Brazi a fost canonizat la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea sa a fost stabilită pentru ziua de 22 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente