Sfântul Teodosie de la Brazi cinstit la Catedrala din Buzău

IPS Ciprian

Catedrala Arhiepiscopală din Buzău şi-a sărbătorit astăzi, 22 septembrie 2016, unul din ocrotitori, pe Sfântul Teodosie de la Brazi. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în lăcaşul de cult, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte consilieri eparhiali şi profesori de la Seminarul Teologic Chesarie Episcopul din Buzău.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa deosebită a Sfântului Teodosie de la Brazi şi a explicat că este unul dintre cei patru ocrotitori ai Eparhiei, alături de Sfântul Ierah Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sfântul Sava de la Buzău şi Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. De asemenea, ierarhul a amintit celor prezenţi că această zi reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Brazi şi pentru pelerinii care merg să aducă cinstire moaştelor Sfântului Teodosie aşezate spre închinare la aşezământul monahal care îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul.

Credincioșii prezenţi la slujbă au putut aduce cinstire moaştelor Sfântului Teodosie de la Brazi, precum şi unor fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie şi ale Sfintei Muceniţe Anastasia Romana. Sfintele moaşte au fost aşezate spre închinare în baldachinul din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Gianin Cristian Oprea, profesor de muzică la Seminarul buzoian şi dirijor al Coralei Mixte Neagu Ionescu a Catedralei Arhiepiscopale.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Ionuţ Cristian Vuţă, Consilier Eparhial la Sectorul Social-Filantropic şi Misionar al Eparhiei.

***

Catedrala arhiepiscopală «Înălţarea Domnului» şi «Sfinţii Trei Ierarhi» a fost construită la iniţiativa arhiepiscopului Epifanie, între anii 2002-2009; are formă de cruce şi este compartimentată tradiţional: pronaos, naos şi Sfântul Altar. Pictura a fost realizată în tehnica frescó de Pc. Pr. Petre Braşoveanu din Buzău, cu ucenicii săi. Slujba de sfinţire a acestei biserici – cel mai important lăcaş de cult din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei – a fost oficiată, în ziua de 8 noiembrie 2009. Târnosirea a avut loc odată cu ceremonialul religios de ridicare a Episcopiei Buzăului şi Vrancei la rang de Arhiepiscopie. La data de 27 martie 2011, în această nouă biserică, a fost aşezată racla în care se află veşmântul cu care au fost îmbrăcate moaştele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi şi un fragment din cinstitele sale relicve. În curtea catedralei arhiepiscopale, a fost ridicat, în cursul anului 2013, un aghiasmatar, în care se oficiază, cu prilejul praznicului Botezului Domnului, Sfinţirea cea Mare a Apei.

Ştire în curs de actualizare…

 

Comentarii Facebook


Știri recente