Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

Biserica Ortodoxă l-a pomenit joi, 26 noiembrie 2015, pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. De sărbătoarea sfântului, la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci, singura din Bucureşti care păstrează părticele din moaștele cuviosului, au luat parte la Sfânta Liturghie sute de credincioşi, informează TRINITAS TV.

Chiar dacă a fost zi de lucru și vremea a fost rece, la hram au venit și foarte mulți părinți, însoțiți de copii. Cei mici s-au închinat la moaștele Sfântului Stelian și s-au împărtășit.

Delegatul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost Părintele Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Părintele vicar a ținut și cuvântul de învățătură.

„La vremea respectivă putem spune că multe dintre mamele comunităţii în care venea Sfântul Stelian îi încredinţau copiii pentru o perioadă de timp pentru ca Sfântul Stelian să le poarte de grijă nu numai din punct de vedere fizic, material, dar mai ales din punct de vedere duhovnicesc. De aceea, putem spune fără a greşi că în timpul Sfântului Stelian putem vorbi de prima formă de grădiniţă aşa cum o vedem noi astăzi organizată, prima formă de purtare de grijă în mod instituţionalizat pentru copiii care aveau nevoie de acest ajutor, pentru mamele care aveau atâtea griji şi atâtea treburi de dus la îndeplinire în gospodării pentru ca astfel copiii să se bucure de grija unui monah rugător pentru ei şi în acelaşi timp purtător de grijă pentru nevoile lor”, a subliniat Pr. Aurel Mihai.

Moaștele Sfântului se află în această parohie din secolul al XVIII-lea. Biserica Sfântul Stelian – Lucaci se află nu departe de centrul Capitalei, în zona Udriște, și este căutată mai cu seamă de familiile care au copii.

Tot în această zi au fost pomeniți și ctitorii, slujitorii și binefăcătorii acestui lăcaș, trecuți la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente