Sfântul Ștefan cel Mare sărbătorit în Transilvania

Mănăstirea din localitatea clujeană Vad l-a cinstit pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul acestui așezământ monahal. De asemenea, sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a fost cinstită și de militarii din cadrul Poliției de Frontieră din România, informează „Ziarul Lumina”.

În acest an, la sărbătoarea hramului a fost prezent Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară din vecinătatea bisericii voievodale. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru. Au luat parte la Liturghia arhierească și stareți, starețe și duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și credincioși din localitățile învecinate. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Vlad Rareș Murgoi.

În cuvântul de învățătură, IPS Părintele Mitropolit a vorbit despre Sfântul Ștefan ca icoană a sufletului românesc: „Am venit la Vad ca, după porunca Sfântului Apostol Pavel, să ne aducem aminte, în ziua sărbătorii sale, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul acestei minunate biserici. Ștefan cel Mare este „o icoană deplină și curată a sufletului românesc”, potrivit vorbelor lui Nicolae Iorga. El de când s-a mutat la Domnul era socotit sfânt, dar formal a fost canonizat pe 20 iunie 1992. Zice Nicolae Iorga despre Sfântul Ștefan că era cinstit și harnic, răbdător fără să uite și viteaz fără cruzime, strașnic în mânie și senin în iertare, răspicat, dar cu măsură în grai, gospodar și iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale, care se pare că vin printr-însul de mai sus, de la Dumnezeu. Însuși de la Dumnezeu vin faptele lui cele mari, care ne determină pe noi să-l cinstim și să ne adunăm în ziua sărbătorii sale aici, la una dintre ctitoriile pe care ni le-a lăsat”.

Ștefan, ctitor în Transilvania

Așezământul monahal de la Vad a fost reactivat în anul 2012, la inițiativa IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la acea data fiind numit stareț pr. Nicodim Pop de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, pentru a reînvia viața monahală din această regiune. Mănăstirea a primit în administrare și biserica monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În localitatea Vad a existat o mănăstire din secolul al XV-lea, care a funcționat ca centru episcopal și care se regăsește în denumirea actuală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Mănăstirea a fost însă desființată de generalul Buccow.

„Vadul este important pentru că face o legătură extraordinară între cele două țări românești, între Transilvania și Moldova. Moldova lui Ștefan și Transilvania, în care populația românească era cea mai numeroasă și în Evul Mediu. Românii aveau nevoie de întârire în credință, de iubire față de neam. Ștefan este unul dintre cei care a sprijinit acest lucru și are două ctitorii în Transilvania: Vadul și Feleacul. Este o zi specială în care ne aducem aminte cu drag și cu recunoștință de Ștefan, cel care este nu numai al moldovenilor, este al tuturor românilor”, a spus academicianul Marius Porumb, prezent la evenimentul de la Vad.

Până acum, la mănăstire s-a construit o casă monahală și au început lucrările pentru o trapeză, potrivit celor declarate de starețul așezământului, protosinghelul Nicodim Pop.

Sărbătoare în Maramureș

Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a sfințit pictura bisericii de lemn în stil maramureșean cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră – Sighetul Marmației. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură adresat celor prezenți, între care cadre militare de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Roman a fost hirotonit întru preot pe seama credincioșilor din Parohia Sălnița, Protopopiatul Lăpuș. La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul slujitor Vasile Grigor, în semn de apreciere pentru activitatea sa, a primit diploma „Gramata Episcopală”, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

„În incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighet s-a construit, între anii 2008 și 2009, o minunată biserică maramureșeană. A fost așezată sub ocrotirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care este și ocrotitorul Poliției de Frontieră din România. Anul acesta s-au încheiat lucrările de pictură”, a spus PS Iustin Sigheteanul. La sărbătoarea hramului, a fost citit și mesajului de felicitare transmis de chestorul general Ioan Buda.

Comentarii Facebook


Știri recente