Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc mâine, 20 iulie 2013, pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Important prooroc din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. Acestuia i se cunoaște filiația ereditară de preot aparținând prin tatăl său, preotul Sovac, de neamul lui Aaron, descendent al lui Levi, orașul Tesve al Galaadului fiind atribuit preoților. Încă de la naștere, Sfântul Ilie a fost vădit ca fiind un copil special, astfel după cum aflăm dintr-un articol din ‘Ziarul Lumina’, Preotul Sovac, a văzut la nașterea fiului său ‘niște bărbați îmbrăcați în haine albe, vorbind cu pruncul și învelindu-l pe el cu foc și băgându-I văpaie de foc în gură, ca să mănânce. La Ierusalim preoții i-au vestit că pruncul va fi lăcaș al darului lui Dumnezeu și cuvântul lui va fi ca focul de puternic și de lucrător’.

Viața Sfântului Ilie a devenit un exemplu de efort permanent, de râvnă înflăcărată, pentru a actualiza și a desăvârși posibilitățile conținute în ceea ce Însuși Dumnezeu a sădit în om. Sfântul Ilie pe tot parcursul vieții nu iese niciodată din granițele pe care încă de la naștere Dumnezeu i le stabilește. Când Dumnezeu îi spune ‘pleacă’, el pleacă. Când îi spune ‘vino’, el vine. Când Dumnezeu îi spune ‘ascunde-te’, el se ascunde. Când îi spune ‘bea’, el bea. Când Dumnezeu îi spune ‘mănâncă pâinea și carnea pe care ți-o vor aduce corbii’, Sfântul Ilie își învinge firea postitoare și mănâncă ce-i aduc corbii.

Dumnezeu îi poruncește sfântului să plece dinspre răsărit și să se ascundă în pustie (3 Rg. 17,3), lângă pârâul Cherit – cuvântul cherit înseamnă cunoaștere – unde va fi hrănit de corbii care îi vor aduce pâine și carne dimineața și seara. Sfântul Ilie va bea astfel din preaplinul cunoașterii, iar hrana venită prin păsările cerului va avea nu numai semnificația întreținerii vieții pământești. Pentru a parcurge voiajul înflăcărat de Duh al ciclului terestru, supraterestru și spiritual pentru care s-a născut, Sfântul Ilie este îndrumat apoi la văduva din Sarepta, unde i se vădesc puterile peste cele trei lumi: a) firească, în care asigură viețuirea existențială, b) suprafirească, în care își aprovizionează gazda cu uleiul și făina din surse supranaturale, nesecate și necunoscute și c) spirituală, prin învierea fiului văduvei și transformarea lui în om duhovnicesc care va fi proorocul Iona, purtat la rândul lui în pântecele chitului la Cetatea Ninive.

Referitor la minunile profetului care a activat în Regatul lui Israel, în timpul regelui Ahab, părintele profesor universitar Dumitru Abrudan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS: „Regele Ahab s-a căsătorit cu o principesă păgână, Isabela, care l-a ademenit să cadă în idolatrie. Profetul Ilie l-a abordat în chip direct pe regele Ahab și i-a spus ‘De acum înainte nu vor cădea stropi de ploaie până ce nu se vor schimba lucrurile înspre bine”. Cuvântul lui Ilie s-a împlinit iar proorocul a părăsit zona. S-a întors însă, odată, tot cu un cuvânt de somație la adresa regelui Ahab și a reginei Isabela care a adus până la 200 de preoți care au făcut o mare propagandă în mijlocul populației din Regatul de nord. Ilie i-a făcut o provocare: ‘Ca să te convingi de adevărul cuvintelor pe care le spun’, a spus Ilie, ‘iată, în concurență cu preoții pe care i-ai adus, să aducem jertfă fiecare Dumnezeului său’. S-a acceptat această propunere și pe muntele Carmel au zidit fiecare câte un altar. Condiția era să pună fiecare jertfa pe altar, iar dacă zeul are putere să trimită foc din cer și să consume jertfa. Au adus întâi jertfă preoții păgâni, jertfa a rămas acolo. Ilie și-a pus și el jertfa și s-a rugat Domnului Dumnezeului său și Domnul Dumnezeu a trimis foc din cer și a aprins jertfelnicul”.

Peste jertfa adusă de sfânt ‘s-a pogorât foc de la Domnul și a mistuit arderea de tot și lemnele, și pietrele, și țărâna și a mistuit și toată apa care era în șanț’ (III, Rg. 8,38). Această ardere de tot a tuturor regnurilor, animal (vițelul), vegetal (lemnul) și mineral (pietrele) și chiar a elementelor (apă, aer, foc, pământ) se petrece pentru a se obține cunoașterea pe care o cere sfântul: ‘Auzi-mă Doamne, auzi-mă cu foc, ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu Doamne ești Dumnezeu…’ (III Rg. 8,37). Într-adevăr, poporul lui Dumnezeu cunoaște și mărturisește: ‘Domnul este Dumnezeu. Domnul este Dumnezeu’ (III Rg. 8,39). Urmează punctul culminant de pe Carmel, al rugăciunii pentru ploaia care este nu numai pentru pământul uscat, ci și pentru sufletele însetate de Mila lui Dumnezeu. Aici sfântul își îndeplinește funcția contemplativă: ‘…în vârful Carmelului s-a aplecat la pământ până a atins genunchii cu fața sa’ (III Rg. 8,42). Această prosternare totală într-un singur punct – vârf – exprimă o concentrare adâncă și o scufundare în abisul Ființei.

Înălțarea la cer

„Atât de mare a fost personalitatea lui încât Domnul i-a făcut această favoare de a se muta din viața pământească la viața cea cerească fără a trece prin poarta morții, a mai spus părintele profesor Dumitru Abrudan, referitor la Sfântul Prooroc Ilie care nu a trecut la cele veșnice, ci a fost ridicat la cer: „Este a doua personalitate a Vechiului Testament despre care Sfânta Scriptură ne spune că s-a înălțat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său Elisei. Ilie s-a înălțat fiind luat, răpit, după cum spune textul sacru, de către un car tras de cai, căruță care avea roțile de foc”.

Potrivit tradiției, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roadă nouă de mere și de struguri, nuci și alune. El este considerat și ocrotitorul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”, informează TRINITAS TV.

În țara noastră, Sfântul Ilie este și ocrotitorul aviației și al forțelor aeriene.

Comentarii Facebook


Știri recente