Sfântul Sinod în ședință la Palatul Patriarhiei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință de lucru, astăzi, 4 iulie 2013, la Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările vor continua și mâine, 5 iulie 2013.

Ședința a început cu un scurt cuvânt al Patriarhului României, apoi Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a prezentat un cuvânt de meditație cu tema Arhiereul părtaș la starea de jertfă a lui Hristos: „A fi părtaș la starea de jertfă a lui Hristos înseamnă a avea acea sensibilitate dureroasă pentru suferințele și pentru perspectivele de a pierde ale altora din pricina persistării în cele rele. Dacă prin arhiereu se exercită în continuare arhieria lui Hristos și este operativă starea lui de jertfă s-ar cuveni ca arhiereul să simtă și el această durere a lui Hristos pentru suferințele credincioșilor încredințați lui. Numai jertfa aduce rod. În lipsa ei activitatea cea mai generoasă devine stearpă.”

În continuare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificația jertfei în creștinism: „Jertfa în creștinism nu se oprește la Mormânt și Cruce, ci se transfigurează în Înviere. Deci, această Jertfă și Înviere, suferință și bucurie ca binecuvântare pentru jertfă este esențială în Ortodoxie. Considerăm că este important pentru noi să dăm sens și suferinței și speranței și reușitei și eșecului. Ce poate părea astăzi un eșec poate fi interpretat mâine ca o înțelepciune a lui Dumnezeu”.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate.

Comentarii Facebook


Știri recente