Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat joi Stema și Statutul Arhiepiscopiei Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Emblema eparhiei este formată din mai multe simboluri care au legătură cu Marea Britanie, cu Ortodoxia românească și cu ierarhia bisericească.
Cei trei sfinți
În partea stângă a stemei este reprezentat Sfântul Apostol Simon Zilotul (sec I – 107 d.Hr.) – cel care a încreștinat Marea Britanie, unde a și suferit moarte martirică prin răstignire.
Sfântul Apostol Andrei, reprezentat în dreapta, este ocrotitorul României și simbol al misiunii apostolice în estul Europei. Totodată, este considerat apostolul românilor, dar și ocrotitor al Scoției, fiind legătura dintre diasporă și țară.
În centru, jos, este așezat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, ocrotitorul Angliei. Prezența sfântului pe stemă simbolizează lupta pentru apărarea credinței și biruința lui Hristos asupra răului. Aceasta reflectă chemarea creștinilor din diaspora la mărturisire curajoasă și fidelitate față de Hristos.

Simbolurile bisericești
Blazonul Arhiepiscopiei Marii Britanii cuprinde și însemne arhierești, precum mantia, mitra, metanierul și catedrala arhiepiscopală.
Mitra arhierească, care încununează stema, este un simbol al înălțimii duhovnicești și teologice, exprimând îndatorirea arhierească de „supraveghere” asupra rectitudinii credinței și vieții creștine.
În tradiția bisericească, mantia episcopală pe stemă arată că eparhia este condusă de un ierarh și nu este o simplă instituție administrativă, ci un organism viu al Bisericii. Ea reprezintă harul arhieriei, demnitatea episcopală și misiunea sa de a păstori eparhia încredințată de Dumnezeu. În acest sens, mantia devine un element identitar al autorității canonice.
Catedrala Arhiepiscopală este inima unei eparhii, locul în care slujește chiriarhul, păstorul duhovnicesc al credincioșilor. „Ea simbolizează unitatea credincioșilor în jurul ierarhului și al altarului euharistic, unde se întrupează și se manifestă Biserica în plinătatea ei”, se arată în descrierea stemei.
Metanierul amintește de rugăciunea neîncetată și de chemarea numelui Domnului, care unește sufletul credinciosului cu Dumnezeu și îl întărește în ispite.
Inscripții
Stema conține numele eparhiei, „Arhiepiscopia Ortodoxă Română Marii Britanii și Irlandei de Nord”, în arc de cerc, atât în limba română, cât și în engleză.
De asemenea, la baza stemei sunt înscrise cuvintele „Credință, Nădejde, Dragoste” care fac referire la cele trei virtuți (1 Corinteni 13, 13).
Cromatica stemei îmbină simbolismul ortodoxiei universale, al misiunii apostolice și al identității românești cu realitatea geografică și istorică a Marii Britanii.
Alegerea roșului, galbenului auriu, dar și albastrului, nu doar că leagă vizual stema de tradițiile heraldice britanice și românești, dar și întărește mesajul teologic al credinței, martiriului și ocrotirii divine.
Arhiepiscopia Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost înființată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2024.
Sursă foto: Facebook / Arhiepiscopia Marii Britanii și Irlandei de Nord