Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, prăznuit de bănățeni

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, două vetre monahale bănățene și-au sărbătorit hramul. Sute de pelerini din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Româneşti, ctitorie a patriarhului Miron Cristea.

În mijlocul pelerinilor a fost prezent și Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în Paraclisul de vară, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan l-a hirotonit diacon pe tânărul licențiat în Teologie, Dorin Veniamin Pârvoni, ce va fi numit preot în Parohia Zolt, din Protopopiatul Făget. Totodată, diaconul Adrian Milenco Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Duboz, Protopopiatul Lugoj.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și faptele minunate săvârșite de Sfântul Prooroc Ilie. În acest sens, Mitropolitul Banatului a menționat faptul că Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi ridicarea la cer a Sfântului Prooroc Ilie, de la a cărui ridicare a trecut 3121 de ani.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a oficiat, în cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor pachete cu alimente.

Mănăstirea Românești mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C.

Mănăstirea Dobrești și-a prăznuit ocrotitorul spiritual

Și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu mai mulți preoți din Protopopiatul Lugoj.

La Mănăstirea Dobrești, atât noi clericii, cât și credincioșii am putut să ne împărtășim din darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, făcut locului acestuia în care s-a născut și, implicit, Arhiepiscopiei Timișoarei, prin înființarea și ridicarea acestei vetre monahale. Tuturor credincioșilor transmitem binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și din partea Înaltpreasfintitului Părinte Ioan, care astăzi a fost în rugăciune alături de noi, slujind la Altarul Mănăstirii Izvorul Miron Românești, ocrotită tot de Sfântul Ilie!, a menționat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a săvârșit slujba de pomenire pentru Alexie și Stela, părinții Preafericitului Părinte Daniel.

Hramul bisericii Parohiei Moșnița Nouă             

În după-amiaza aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Moșnița Nouă din Protopopiatul Timișoara II. Ierarhul a fost întâmpinat de protopopul Mircea Szilagyi, de preotul paroh Ionică Gîță, de preoții din comună, oficialități locale și mulți credincioși. Conform datinii străbune, copii îmbrăcați în straie populare au oferit oaspetelui pâine cu sare și și-au manifestat bucuria de a-l avea în mijlocul lor.

După cuvântul de bun venit rostit de protopop, clerul și poporul au intrat în biserica parohială unde s-a săvârșit acatistul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii. În încheiere s-au făcut rugăciuni pentru ctitorii bisericii, pentru credincioși parohiei și pentru toți preoții care au ostenit de-a lungul anilor în această parohie. Tot acum au fost binecuvântate prinoasele de poame aduse de enoriași în cinstea praznicului, acestea fiind împărțite celor de față la finalul slujbei.

După otpustul acatistului, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și activitatea Sfântului Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai cunoscuți și populari prooroci pe care îi regăsim în paginile Vechiului Testament. Dincolo de datele biografice, Ierarhul a subliniat specificul misiunii proorocești a Sfântului Ilie în vremuri grele pentru poporul ales, când regii care-l ocârmuiau abătuseră poporul de la cinstirea adevăratului Dumnezeu spre închinare la idoli. În acest sens, a făcut o paralelă între Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, ultimul profet al Legii Vechi, și Sfântul Ilie, care este socotit de către Biserică Înaintemergătorul celei de a doua veniri a lui Mesia. Înaltpreafinția Sa a subliniat și modul suprafiresc în care proorocul Ilie și-a încheiat viața pământească, fiind înălțat cu trupul la cer într-un car de foc nematerial; pilda încheierii vieții Sfântului Prooroc fiind și pentru creștini un îndemn de a se înălța cu inima la cer, prin focul nematerial al rugăciunii.

La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat pe cei prezenți și a oferit iconițe cu sfântul prăznuit credincioșilor din biserică.

***

Satul Moșnița Nouă datează oficial din anul 1902, deşi, din unele documente militare ale Imperiului Austro-Ungar, pământurile acestei localităţi apar menţionate pentru prima dată încă din anul 1769, fiind populate de autoritățile austro-ungare cu coloniști maghiari. După anul 1960, în aceste locuri s-au stabilit numeroși credincioși ortodocși români care și-au amenajat la finele anilor ’80 o capelă într-o casă cumpărată de ei, iar după anii ’90 au început construcția actualei biserici, sub conducerea actualului preot paroh, Ionică Gîță. Noua biserică a fost târnosită cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, la 3 iunie 2007. În prezent sunt în curs de finalizare lucrările de pictare a sfântului lăcaș.

 

Comentarii Facebook


Știri recente