Sfântul Pafnutie îl mărturisește pe Hristos și astăzi – Arhiepiscopul Argeșului la Robaia

Arhiepiscopul Calinic a spus despre Sfântul Pafnutie că este și astăzi un „mărturisitor al Lui Hristos” prin zecile de biserici și sutele de icoane pictate „care au umplut Țara Românească”.

Ierarhul a slujit marți, 7 august 2018, în altarul de vară al Mănăstirii Robaia cu prilejul cinstirii Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul, viețuitor al așezământului.

„A mărturisit atunci și mărturisește și azi și în veac, cât va ține omenirea și va păstra aceste valori extraordinare”, a spus ierarhul făcând referire la picturile cuviosului.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a evidențiat operele de artă bisericească realizate de Sfântul Pafnutie, dar și calitățile sale duhovnicești: „modest, tăcut, răbdător, iubitor de Dumnezeu și de oameni”.

Sfântul Pafnutie

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

Luni s-a împlinit un an de la Proclamarea canonizării Sfântului Pafnutie. Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reşedinţa Patriarhală.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…