Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a asistat marți la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Palatul Patriarhiei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a vorbit despre modelul oferit de sfânt copiilor și despre semnificația darului și a milosteniei.
„Pentru copii, Sfântul Părinte Nicolae este un model de ascultare și râvnă, pentru tineri el este o pildă de înfrânare, pentru adulți el este un exemplu de smerenie, înduioșătoare sensibilitate și milostivire, în timp ce pentru bătrâni este un martor al blândeții și al înțelepciunii pline de înțelegere”, a spus Preafericirea Sa.
Text integral:
Sfântul Nicolae prevestește bunătatea lui Moș Crăciun sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu
Fiecare sărbătoare reprezintă un popas, un răgaz și un prilej pe care Biserica îl pune la îndemâna fiilor şi fiicelor ei pentru a le spori credința și lucrarea milostivă a iubirii creștine. În același timp, sărbătoarea este și un moment în care regăsim modele duhovnicești ce ne întăresc și ne povățuiesc în urcuşul nostru duhovnicesc.
Un astfel de model este și Sfântul Ierarh Nicolae, cel pe care obișnuim să-l numim „Moș” Nicolae, titlu care exprimă bunătatea, candoarea, înțelepciunea și dărnicia acestui Sfânt Părinte al Bisericii din secolul al IV-lea.
Pentru o lume secularizată, sfinții sunt adesea uitați sau nebăgați în seamă. În locul lor, de multe ori aducem în viața noastră și a copiilor noștri sărbători care pun în centru mai mult frica decât bucuria, mai mult moartea decât viața, mai mult urâtul decât frumosul.
Spre deosebire de aceste așa-zise modele moderne, care strâmbă realitatea în căutarea unei fericiri facile, viața Sfântului Nicolae invită la frumos, viață în comuniune, la generozitate, râvnă și cumpătare.
Cunoscându-i viața, creștinii au în fața ochilor un exemplu despre felul cum Duhul Sfânt rodește lumină în oamenii care primesc și împlinesc cuvintele Domnului Iisus Hristos.
Dând dovadă de iubire milostivă și considerându-se doar un simplu administrator al averilor pământești, bunuri ce aparțin de drept celor săraci, părăsiți și nedreptățiți, Sfântul Nicolae este dovada vie că darurile primite de la Dumnezeu se înmulțesc şi se sfinţesc atunci când sunt împărțite cu semenii noștri, că darurile ne sunt oferite de Dumnezeu pentru a fi şi noi darnici cu cei săraci.
Pentru copii, Sfântul Părinte Nicolae este un model de ascultare și râvnă, pentru tineri el este o pildă de înfrânare, pentru adulți el este un exemplu de smerenie, înduioșătoare sensibilitate și milostivire, în timp ce pentru bătrâni este un martor al blândeții și al înțelepciunii pline de înțelegere. Acesta este și motivul pentru care foarte multe istorii pioase și tradiții sfinte s-au țesut în jurul persoanei sale.
Sinaxarele citite în aceste zile pomenesc îndeosebi ajutorul oferit celor trei fete, al căror tată sărac, în sminteala lui, dorea să le împingă spre desfrânare pentru bani; sau fac amintire de ajutorul oferit celor trei ofițeri, bănuiți de trădare, care au fost salvați de la pedeapsa cu moartea; sau de intervenția Sfântului Nicolae, care prin rugăciunile sale a fost hrănitorul poporului său în timpul foametei ce atinsese sudul Asiei Mici.
Pe lângă toate acestea, Sfântul și blândul episcop Nicolae a primit și darul mărturisirii şi al apărării dreptei credințe în fața rătăcirii ce cuprinsese tânăra comunitate creștină, ca urmare a învățăturii lui Arie. În acest sens, Sfântul Nicolae a apărat credința ortodoxă la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325).
Însă toate aceste daruri și virtuți ale Sfântului Nicolae au fost luminate de grija lui constantă pentru cei săraci, neajutorați și considerați o povară pentru societate.
Pătruns fiind de dragostea față de aproapele și considerându-se un simplu chivernisitor al bunurilor pământești, Sfântul Nicolae a reușit să facă din credința lui o virtute „lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6), iar din timpul vieții un timp al mântuirii trăit împreună cu Hristos și în Hristos (cf. Galateni 2, 20).
În încheiere, felicităm pe toți copiii prezenți, care ne vor delecta și ne vor bucura prin tot ceea ce urmează să interpreteze în această seară, ca dar de lumină pentru sufletele noastre.
De asemenea, mulțumim părinților care i-au crescut, care i-au format și care doresc ca din educația copiilor și a tinerilor să nu lipsească cel mai mare dar, și anume credința, adică legătura de iubire a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui.
Totodată, felicităm pe învățătorii lor și pe profesorii de religie, pe preoții din parohii și pe directorii de școli, pe delegații din Ministerul Educației Naționale și din Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe Părinții Protoierei și pe toţi angajații celor 6 Protoierii bucureștene, pe părintele Liviu Nechita, împreună cu toți colaboratorii săi, care au pus la dispoziție acest spațiu de desfășurare a spectacolului, și, nu în ultimul rând, pe reprezentanții Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizatorii acestui eveniment, dimpreună cu voluntarii, colaboratorii și sponsorii lor.
Vă dorim tuturor celor prezenți sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews