Sfântul Nicolae ne cheamă să fim milostivi – Patriarhul Daniel

„Sfântul Nicolae este pentru noi toţi un om al lui Dumnezeu care ne cheamă să fim milostivi, mai ales în această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Pruncului Iisus Care Se naşte în Betleem”, a spus joi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.  

„Milostenia este de două tipuri: milostenie materială, precum hrană, îmbrăcăminte, bunuri materiale necesare, dar şi milostenie spirituală, ca un cuvânt un, sfat bun şi rugăciune pentru cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu”.

„Când nu putem oferi daruri materiale celor săraci putem oferi o rugăciune, sfat bun, vizită frăţească, o atenţie a prezenţei noastre faţă de cei care se simt singuri, neajutoraţi, abandonaţi”, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a evocat în omilia rostită în Paraclisul Sf. Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală chipul luminos al sfântului pomenit anual în 6 decembrie, recunoscut pentru minunile sale „atât din timpul vieţii, cât şi după trecerea sa la cele veşnice”, precum şi pentru generozitatea şi bunătatea sa.

„Sfântul Nicolae a ajutat trei fete să nu cadă în desfrânare, a oferit o mână de ajutor pentru trei tineri învinuiţi de a complota împotriva împăratului, iar în vreme de foamete i-a ajutat pe locuitorii Mirelor Lichiei, trimiţând în mod minunat corăbii cu grâu spre această cetate ca oamenii să poată supravieţui”.

„A scăpat de la moarte o mulţime de călători care mergeau pe mare care călătoreau cu corabia, deoarece din cauza furtunilor viaţa lor era în primejdie. De aceea, până astăzi în Grecia sunt vapoare care au un paraclis închinat Sfântului Nicolae care este protectorul celor care călătoresc pe mare”.

Patriarhul a amintit că moaştele Sfântului Nicolae au ajuns în Occident în 1087, în 9 mai, în oraşul Bari, unde se află până astăzi, iar Sfântul poate fi venerat în Bucureşti la Biserica Sf. Gheorghe Nou, unde se păstrează mâna sa dreaptă.

Întrucât există tradiţia ca cei mici să primească daruri cu prilejul sărbătoririi Sfântului Nicolae, Patriarhul Daniel a evidenţiat că ei „îl iubesc foarte mult şi îl consideră ca fiind un înaintemergător al lui Moş Crăciun”.

De asemenea, cei „peste 800.000 de români care poartă numele de Nicolae sau derivate: Nicuşor, Nicoleta, Niculina şi celelalte” reprezintă o dovadă a popularităţii Sfântului Nicolae, potrivit Părintelui Patriarh.

Patriarhul i-a felicitat pe toţi cei care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae şi le-a urat „sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, spre slava Preasfintei Treimi şi bucuria Bisericii”.

„Să ne rugăm Sfântului Nicolae să fie păzitor, ajutător, îndrumător şi îndreptător pentru noi toţi”, a îndemnat Patriarhul Daniel în finalul cuvântului său.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente