Sfântul Nicolae în centrul Franței

Zona centrala a Frantei este si ea gazda multor credinciosi romani, al caror numar a sporit considerabil in ultimii ani. In aceasta regiune, in urma cu 10 ani, Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale a inaugurat prima ei manastire, situata in adanc de padure, in muntii vulcanici ai Masivului Central, pe un teren concesionat de Statul francez. Manastirea de la Malvialle, ai carei primi Stareti au fost actualii Episcopi ai romanilor din Italia (Preasfintitul Siluan, intre 2001-2004), respectiv din Spania si Portugalia (Preasfintitul Timotei, in 2005-2006), a fost singura biserica romaneasca, singurul locas de primire si de mangaiere pentru romanii raspanditi pe o raza de 200km si mai bine (cea mai apropiata parohie aflandu-se abia la Lyon). In ultimii ani, prin osteneala noii obsti de maici si a preotului slujitor, Ieromonahul Arsenie, Manastirea a desfasurat o misiune intensa, reusind sa adune pe credinciosii Patriarhiei Romane din regiunile Auvergne si Limousin (in total 7 judete ale Frantei), in jurul oraselor resedinta: Clermont-Ferrand si Limoges.

Astfel, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Iosif (Paris), in octombrie 2010 s-a infiintat Parohia Sfantul Nicolae de la Clermont (pentru regiunea Auvergne), cu filia denumita Misiunea de la Limoges (pentru regiunea Limousin). In ambele orase, Parohia beneficiaza de cate un locas de cult (biserica la Clermont, capela la Limoges) pus la dispozitie in mod partial de catre o alta parohie ortodoxa (greaca la Clermot, rusa la Limoges), care le-au inchiriat de la diocezele romano-catolice, dar nu le folosesc permanent din lipsa de preot, singurul preot rezident in regiune fiind cel roman.

La rugaciunile insistente ale credinciosilor pentru a avea o biserica proprie romaneasca, Sfantul Nicolae a descoperit o frumoasa biserica in forma de cruce, datand din anul 1870, avand 230m², situata pe un teren de 400m² la numai 500m de centrul orasului Clermont-Ferrand! Este o ocazie unica si minunata pe care Sfantul Nicolae o ofera. Biserica este pusa in vanzare, costul de achizitie si de lucrari urgente de amenajare ridicandu-se la 140.000 euro. In urma unui apel de suflet, credinciosii romani din regiune s-au mobilizat, dornici de a ctitori aceasta biserica pentru viitorul comunitatii romanesti. Insa posibilitatile financiare ale tinerei comunitati sunt inca minore. S-au strans pana acum 70.000 euro, dar s-au lansat, la alte parohii si institutii, cereri de imprumut fara dobanda, pe 2-3 ani, pentru a putea colecta suma necesara si a cumpara biserica in luna ianuarie.

Ar fi prima biserica romaneasca inchinata Sfantului Nicolae in Franta, iar in cazul cumpararii există si promisiunea de a primi un fragment din pretioasele moaste ale Sfantului Ierarh Facator de minuni (din care, precum se stie, cea mai mare parte se afla astazi la Bari, iar o alta, anume mana dreapta care binecuvinteaza, se afla in nord-estul Frantei, langa Metz, in bazilica romano-catolica din Saint-Nicolas-de-Port).

Cei ce doresc sa sustina si sa devina ctitori ai acestei biserici romanesti inchinate Sfantului Nicolae in centrul Frantei, o pot face contactand pe preotul paroh sau trimitand ofranda lor direct in contul bancar al Parohiei la coordonatele de mai jos (afisate si pe situl Parohiei, la rubrica Donatii/Dons).

Biserica Ortodoxa Romana ‘Sfantul Nicolae’ din Clermont

Paroh: Ieromonahul Arsenie

tél: 0033 4 73 65 85 13; mobil: 0033 6 49 06 23 45

email: [email protected]

site: www.clermont.mitropolia.eu

cont deschis la Banca Populara (BPMC) filiala Chamalières:

ASS EGLISE ORTHODOXE ROUMAINE

IBAN: FR76 1190 7001 4040 7215 9242 288

BIC: CCBPFRPPCFD

Comentarii Facebook


Știri recente