Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor din Coslada

Sfântul Nectarie de Eghina sau Taumaturgul a adunat în jurul său din timpul vieții o mulțime de oameni care l-au ascultat, l-au iubit și l-au văzut ca pe un sfânt. După oficializarea cultului de către Patriarhia Ecumenică în anul 1961, mai multe biserici din întreaga lume ortodoxă l-au luat ca ocrotitor. Printre ele, și Parohia ortodoxă română ‘Sfântul Nectarie’ din Coslada, Spania, unde păstorește părintele George Cimpoca.

Deși pe pământ străin, românii de aici, având în sufletul lor o nemărginită dragoste față de Dumnezeu și față de sfinții Săi, au reușit să închege o comunitate statornică, centrul de greutate al comunității fiind biserica ce îl are ocrotitor pe Sfântul Nectarie. Iar sfântul îi ajută din plin pe cei care au dragoste față de el, dovadă fiind numărul foarte mare de credincioși care vin la biserică și se implică în activitățile inițiate și desfășurate de parohul acesteia, preotul George Cimpoca. Dorința de a avea o viață mai bună, în care să nu mai ducă grija zilei de mâine, a atras un mare număr de români în Spania, mulți dintre ei stabilindu-se în Peninsula Iberică împreună cu familiile lor. Bunăstarea, oferta generoasă de locuri de muncă au atras și atrag în continuare. Așa se face că, sub oblăduirea Sfântului Nectarie, în Coslada își duc în prezent viața un mare număr de români din diverse zone ale țării.

Pentru comunitatea românilor de aici a fost numit de către Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, începând cu data de 1 iunie 2007, părintele George-Ovidiu Cimpoca, până la acea dată consilier social-misionar în cadrul Episcopiei Dunării de Jos.

‘La începuturile ei, comunitatea parohială s-a întrunit și și-a desfășurat activitățile liturgice, catehetice, misionare și culturale într-un spațiu din imobilul Parohiei catolice ‘Santa Cruz’. În timp, numărul credincioșilor coslădeni a crescut în privința frecvenței la biserică, astfel încât s-a impus identificarea unui nou spațiu, care să corespundă cât de cât nevoilor liturgice și misionare.

Misiunea printre românii ortodocși, și nu numai printre ortodocși, înseamnă a fi martor cu viața proprie, trăind în plinătate ceea ce am experimentat și am văzut cu ochii noștri. Misiunea noastră aici înseamnă a promova binele, viața, dreptatea și valorile creștine. Înseamnă a lupta împotriva oricărei forme de rău din noi și din afara noastră. Cu răbdare și perseverență, învingând chiar și teama de a ne compromite imaginea’, explică părintele paroh George Cimpoca. Astfel, programul liturgic și misionar din parohie este unul intens, slujbele religioase fiind săvârșite nu doar în duminici și sărbători, ci ori de câte ori credincioșii au nevoie.

Evanghelia în fapte

Înțelegând misiunea pe care o are, părintele Cimpoca nu a așteptat oamenii să vină la biserică, ci s-a implicat și i-a adus în Casa Domnului, atrăgându-i nu doar pe adulți, ci și pe cei mici. Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, au fost inițiate și se desfășoară în cadrul parohiei mai multe activități, precum seri duhovnicești, cu vizionarea de filme documentare și artistice cu teme duhovnicești, conferințe sau campanii, cum a fost cea antiavort.

De asemenea, a inițiat și susținut campania de donare de sânge ‘Dă o șansă vieții!’ și a organizat expoziția de fotografie ‘Coslada – Ortodoxia românească în imagini’.

În același timp, în parohie au avut loc diverse activități culturale, precum lansarea cărții ‘Spania – Trei milenii de istorie’ a cunoscutului autor Antonio Domínguez Ortiz, sau spectacolul de colinde ‘Deschide ușa, creștine!’, cu participarea artistului Ștefan Hrușcă.

Pe lângă organizarea de pelerinaje în locuri sfinte din lume, viața parohiei este presărată și de evenimente importante, cum a fost Sfințirea altarului din noul spațiu liturgic în 2009 sau vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 2010.

Pentru nevoile misionare ale credincioșilor au fost întocmite o serie de pliante, broșuri și un buletin parohial săptămânal, precum și pagina de internet a parohiei, care se actualizează zilnic (www.sfnectariecoslada.ro).

Școala parohială și școala catehetică

În cadrul parohiei funcționează din martie 2009 Școala parohială ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’, care este frecventată în prezent de cei 30 de copii. Cursurile conțin noțiuni elementare de catehism creștin-ortodox, de limbă și literatură română și noțiuni elementare de istoria românilor. În afara orelor de curs, școala realizează și excursii, drumeții, vizionări de filme, jocuri, responsabil de buna desfășurare a activității școlii fiind doamna preoteasă, prof. Gina Cimpoca, care-l ajută pe părintele paroh în toate activitățile parohiei. Din 4 iulie 2010 funcționează și Școala catehetică parohială ‘Cuvântul care zidește’ – pentru adulți.

Ținând cont de noile realități comunitare, generate de pierderea masivă a locurilor de muncă de o parte considerabilă a românilor din această zonă și că mulți oameni se confruntă cu greutăți, a fost înființată cantina parohială ‘Bunul samaritean’. ‘În 6 martie 2011 a luat ființă organizația de tineret a parohiei care, sub deviza ‘Tinerețe, apostolat, responsabilitate, viață’, are ca scop promovarea locului și misiunii pe care le are Biserica în societatea de astăzi, prin diverse activități ce au ca obiectiv sensibilizarea tinerilor față de valorile autentice ale credinței ortodoxe și tradițiilor românești, organizarea de activități cultural-artistice, de excursii și pelerinaje, conferințe, susținerea tuturor activităților misionare parohiale’, a explicat părintele paroh George Cimpoca. În cadrul bisericii funcționează o bibliotecă parohială care pune la dispoziția doritorilor de carte, copii, tineri, adulți, peste 750 de volume în limba română.

Activități dedicate hramului

Și anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie, credincioșii au putut participa la mai multe evenimente liturgice și duhovnicești organizate de parohie. Duminică, 30 octombrie, după Utrenie, Liturghie și Paraclisul Sfântului Nectarie, credincioșii au vizionat și filmul intitulat ‘Steluțe pe pământ’, urmat de discuții și comentarii. Luni, 31 octombrie, oamenii s-au putut spovedi, s-au rugat Sfântului Nectarie și au participat la cateheza ‘Halloween: o așa-zisă ‘sărbătoare’ de care chiar ne putem lipsi’. Sâmbătă, 5 noiembrie, a fost făcută pomenirea morților, iar seara a avut loc prezentarea cărții ‘Lumina din Cuvânt’ – colecția Buletinul parohial, și a broșurii ‘Cum să ne purtăm în biserică – câteva noțiuni pe care e bine să le știți când veniți la biserică’, apărute în cadrul parohiei. Duminică s-a săvârșit Sfânta Liturghie, s-au sfințit icoanele Sfinților de la Hozeva și a Sfinților Epictet și Astion și a avut loc agapă cu toți credincioșii. În perioada 7-11 noiembrie, s-a organizat un pelerinaj cu participare la slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie la Sfântul Nectarie din Eghina.

Biserica parohială adăpostește părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și ale sfinților martiri din pustiul Hozevei.

(Articol realizat de Silviu Dascălu și publicat în săptămânalul „Lumina de Duminică” din data de 13 noiembrie 2011)

Foto: arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…