Sfântul Neagoe Basarab şi-a slujit ţara şi Biserica într-o manieră exemplară, spune Ioan-Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, a declarat miercuri în deschiderea sesiunii științifice „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte” că sfântul domnitor român „şi-a slujit ţara şi Biserica într-o manieră exemplară”, informează Agerpres.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Preşedintele Academiei Române a subliniat că Sfântul Neagoe Basarab „a acţionat, în general, ca un creştin într-un stat creştin din familia europeană. Spun asta pentru că, de multe ori, în secolul al XVI-lea, când se tratează istoria noastră în alte părţi, Ţara Românească e trecută ca provincie otomană, ca şi cum ar fi avut în frunte un paşă, un guvernator otoman, ceea ce n-a fost cazul niciodată”.

„S-a străduit să-şi ţină rangul (…) european, dar şi rangul de domn al Ţării Româneşti, de domn uns al lui Dumnezeu pentru ţara şi pentru biserica sa şi pentru ca acestea două, zice el, să nu fie batjocură limbilor străine. Unii dintre liderii de azi ar putea să înveţe din Învăţăturile lui”, a punctat Ioan-Aurel Pop.

Au mai susţinut prelegeri Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, prof. dr. Dan Zamfirescu, prof. univ. dr. Laura Bădescu.

Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment a fost Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente