Sfântul Neagoe Basarab cinstit în parohia bucureșteană Sfântul Silvestru

PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Silvestru din București, care și-a serbat marți unul dintre hramuri. Pe lângă Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Silvestru, parohia îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab.

În cuvântul rostit în cadrul ceremonialului liturgic din 26 septembrie 2017, Preasfinția Sa a evidențiat trăsăturile spirituale deosebite ale Sfântului Neagoe Basarab.

PS Timotei Prahoveanul a amintit educația primită de Sfântul Domnitor în familie și mai apoi în școlile vremii, dar în mod deosebit la Mănăstirea Bistrița olteană, ctitorită de rudeniile sale.

Sfântul Neagoe Basarab avut o dragoste față de Dumnezeu rar întâlnită și în cazul monahilor și al ierarhilor chiar, pentru că deși era voievod se ruga foarte mult. Din multe mărturii ale vremii știm că participa des la slujbele Bisericii, vorbea puțin, era isihast, a subliniat PS Timotei, conform Trinitas TV.

A organizat în 15 august 1517 întâia canonizare a unui sfânt pe pământ românesc: Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, canonizare oficiată de Patriarhul Constantinopolului Teolipt, prezent la sfințirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș, a adăugat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii locașului de cult.

Credincioșii prezenți la sărbătoarea parohiei bucureștene au avut prilejul să aducă cinstire moaștelor Sfântului Silvestru, Episcopul Romei, fragmente păstrate în tezaurul parohiei din 3 noiembrie 2002.

Foto: captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente