Sfântul Mucenic Teodosie a fost cinstit la Brazi, mănăstirea pe care a apărat-o cu prețul vieții

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a slujit în obștea monahiilor de la Mănăstirea Brazi marți, 22 septembrie, cu ocazia serbării Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei.

Arhiepiscopul Ciprian a elogiat demnitatea și curajul ierarhului care a slujit Biserica într-o perioadă dificilă pentru Țara Moldovei (secolul 17).

„Pe unde a trecut, fie în postura de stareț, fie în aceea de episcop la Rădăuți sau Roman, apoi ca mitropolit al Moldovei, urmându-i Sfântului Dosoftei, și-a îndeplinit în frică de Dumnezeu, cu smerenie și cu dragoste responsabilitățile pe care le presupune demnitatea arhierească”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

IPS Ciprian a evocat modul în care Sfântul Teodosie a fost îndepărtat din scaunul arhieresc, exilat și apoi ucis pentru că și-a apărat țara și Biserica:

„Nu a rămas mitropolit prea mult timp, pentru că a avut curajul și demnitatea de a se împotrivi domnitorului, solicitându-i să îndepărteze hoardele de tătari și de turci care se abătuseră atunci asupra Țării Moldovei. Din pricina acestei atitudini, a avut de suferit, fiind îndepărtat din scaun și surghiunit la Mănăstirea «Sfântul Sava» din Iași. Mai târziu, a fost întemnițat în Țara Românească, până când revenit în ținutul Vrancei, stabilindu-se la Mănăstirea Brazi”.

„În 1694, când au năvălit din nou tătarii, l-au surprins la acest așezământ monahal, l-au prins și l-au chinuit, întrucât Sfântul Teodosie nu a dorit sub niciun chip să le predea odoarele sfinte ale mănăstirii, astfel că l-au decapitat, având parte de un sfârșit martiric, precedat însă de o viață virtuoasă, împlinită după voia lui Dumnezeu, ca un vrednic următor al Păstorului cel bun”.

IPS Ciprian la hramul Mănăstirii Brazi. ©Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice.

Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Brazi s-au putut închina, ca în fiecare an, la racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente