Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”, situată în stațiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, și-a sărbătorit hramul.
Așezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este loc al luptei duhovnicești pentru monahiile care slujesc lui Dumnezeu și semenilor, dar și centru pentru alinarea suferințelor trupești pentru bolnavii aflați la tratament în stațiune. În apropierea locașului de cult se află noul corp de chilii, care are și rol de centru social și filantropic.
Eveniment pastoral-misionar și social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini sosiți în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, credincioși aflați la tratament în stațiunea Lacu-Sărat, oficialități locale și județene, precum și monahi și monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian și de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor, la care s-au adăugat și cadre medicale din Brăila și de la baza de tratament a stațiunii Lacu Sărat.
La momentul liturgic cuvenit, credincioșii primeniți sufletește și trupește au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final a fost săvârșit parastasul pentru ctitori.
După tradiție, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, harnicele și inimoasele maici ale mănăstirii s-au preocupat în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind pachete cu hrană pentru fiecare dintre ei, iar după oficierea Sfintei Liturghii, s-a dat citire Acatistului Sfântului Mucenic Pantelimon, pentru bătrânii greu încercați de boli și diferitele afecțiuni, veniți la acest centru pentru tămăduire.
***
Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din județul Brăila, care și-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfințit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon, ocrotitorul și vindecătorul bolnavilor, și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță, care se ridică până la înălțimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Așezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaște ale Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ș.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctității Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor personalități ale vieții religioase și civile din țară și de peste hotare.