Sfântul Meletie, cinstit de credincioșii hipoacuzici din Buzău

Credincioșii hipoacuzici din Buzău l-au sărbătorit miercuri pe Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul Ionuț Constantin, consilier la Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, împreună cu alți clerici invitați, în Paraclisul „Sfântul Ierarh Meletie”.

Slujba a fost tradusă în limbajul mimico-gestual de pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul lăcașului de cult și al comunității hipoacuzicilor.

„În această zi sfântă, am adus slavă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat în viața noastră. Totodată, l-am rugat pe Sfântul Ierarh Meletie să ne fie alături și să ne întărească în această lucrare specială și dificilă, pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu, în perspectiva dobândirii mântuirii”, a spus preotul Ionuț Constantin.

„Evanghelia de astăzi ne-a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos este modelul suprem al Păstorului cel bun, pe care noi, slujitorii Sfintelor Altare, încercăm să-L imităm după putere, așa cum se străduiește și părintele Ionuț Mihalașcu, atât la acest paraclis, cât și la școala specială pentru copiii surzi, slujind cu multă responsabilitate”, a subliniat consilierul eparhial.

La hram au participat Costel Anton, președintele Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Buzău, credincioși nevăzători, cadre didactice și elevi de la Liceul Tehnologic special pentru copii cu deficiențe auditive – Buzău.

Totodată, ierom. Porfirie Însurățelu a adus spre închinare de la Mănăstirea Ciolanu racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Sf. Meletie, ocrotitorul persoanelor hipoacuzice

Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, este considerat ocrotitorul persoanelor hipoacuzice, fiind cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie.

Sf. Meletie a devenit patronul persoanelor cu deficienţe de auz după ce la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credinţa în Sfânta Treime prin intermediul semnelor.

Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în ființa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu.

Același gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime.

Sursă foto: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei


Știri recente