Sfântul Mare Mucenic Pantelimon cinstit la Caransebeș

Metocul centrului Eparhial din Caransebeş şi-a sărbătorit miercuri, 27 iulie 2016, ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele protopop Liviu Drăgan, Protopopiatul Caransebeș, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al metocului.

Înainte de oficierea Sfintei Liturghii părintele protopop a sfințit altarul de vară din curtea așezământului monahal, recent construit și înfrumusețat.

Credincioșii veniți din întreg Banatul de Munte, din Banatul de Câmpie, dar și din Maramureș, s-au rugat sfântului tămăduitor Pantelimon în ziua hramului, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Dumnezeieştile Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

Acest așezământ monahal a adunat mulțime de credincioși și astăzi, pentru că lucrarea lui Dumnezeu este una prosperă aici. Credincioșii veniți nu doar din Caransebeș au primit prin participarea lor la Sfânta Liturghie, har și lumină și duc binecuvântarea lui Dumnezeu la casele lor prin rugăciunile înălțate către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Acest sfânt tămăduitor, care tânăr fiind a plecat prin martiriu din această lume la aproximativ 23-25 de ani, să facă tânără și prosperă viața duhovnicească a tuturor celor care au venit să-i aducă cinstire la zi de hram, a subliniat părintele protopop Liviu Drăgan.

Bucuria praznicului s-a încheiat prin agapa frăţească oferită de părintele stareţ Ioachim tuturor credincioşilor prezenţi. Metocul cu hramul „Sfântul Pantelimon” din Caransebeş se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad, urmând ca aici să se dezvolte o gospodărie pentru deservirea Centrului Eparhial şi cantinei Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.

***

Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. Părinții Eustorghie şi Euvula, având o situaţie materială bună, s-au îngrijit de creşterea lui şi l-au dat în seama renumitului doctor Eufrosin care l-a învăţat cum să-i îngrijească pe bolnavi. De la preotul Ermolae, Pantelimon a învăţat credinţa creştină. Într-o zi, pe când se întorcea acasă, Pantelimon a găsit pe marginea drumului un copil mort, muşcat de o viperă. Dorind să pună la încercare spusele bătrânului preot Ermolae, el s-a rugat lui Dumnezeu ca acel copil să învie, iar vipera să moară. Spre uimirea tânărului Pantelimon, copilul a înviat. Atunci el a alergat la bătrânul Ermolae şi l-a chemat să îl vadă. Ulterior a primit sfântul botez şi sfintele taine. Pantelimon a tămăduit şi alţi oameni, printre care şi un orb, pe care nici măcar renumitul doctor Eufrosin nu l-a putut vindeca. Atrăgând invidia celorlalţi medici, aceştia i-au spus împăratului că Pantelimon este creştin. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.

????????????????????????????????????

Comentarii Facebook


Știri recente