Sfântul Mare Mucenic Artemie

Biserica Ortodoxă cinstește la 20 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Artemie. Moaștele Sfântului Artemie, ce se păstrează la Mănăstirea Căldărușani din apropierea Capitalei, au fost aduse spre cinstire, pe Colina Bucuriei, la sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în perioada 24-29 octombrie 2013.

Sfântul Artemie s-a născut în Egipt, la sfârșitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioși de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostașilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa.

Sfântul Artemie a fost comandant în oastea Sfântului Constantin și martor la toate marile înfăptuiri ale acestuia. Sfântul Artemie a văzut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Podul Vulturului (312) împotriva lui Maxențiu și, potrivit tradiției, a însoțit-o pe Sfânta Elena în pelerinajul acesteia în Țara Sfântă, fiind de față la aflarea Lemnului Sfintei Cruci. După moartea Sfântului Constantin (337), la porunca împăratului Constanțiu, în anul 356 d.Hr., Sfântul Artemie a aflat și a adus la Constantinopol moaștele Sfinților Apostoli Andrei, Luca și Timotei. Numit în 360 guvernator al Egiptului (dux Aegypti, augustalis), s-a străduit să dezrădăcineze idolatria, mai ales din templul lui Serapis. Potrivit datelor cuprinse într-una dintre antologiile de minuni săvârșite de Sfântul Artemie, când Iulian Apostatul a dezlănțuit prigonirea creștinilor din Antiohia, Sfântul l-a mustrat pe acesta că s-a lepădat de Hristos și pentru că nu a urmat credinței Sfântului Constantin cel Mare. Drept urmare a fost torturat pentru îndrăzneala sa. În cele din urmă, guvernatorul Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului, în anul 362.

În primii ani ai secolului al VI-lea, moaștele Sfântului Artemie au fost strămutate la Constantinopol, în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din cartierul Oxeia, unde erau foarte cinstite pentru darul minunat al tămăduirii de boli (diferite forme de hernie, varice sau suferințe care afectează organele trupului). Încă din secolul al V-lea, cultul Sfântului Artemie ca sfânt tămăduitor a luat o amploare deosebită. Între anii 660-668, s-a constituit o colecție de 45 de mărturii despre minunile săvârșite de moaștele Sfântului Artemie. Astăzi, fragmente din moaștele sale se află la Mănăstirea Kostamonitou, din Muntele Athos, dar și în țara noastră, la Mănăstirea Căldărușani (jud. Ilfov).

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…