Sfântul M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în Episcopia Caransebeșului

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica din cartierul Cazărmii al Municipiului Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul. În ziua hramului, alături de credincioșii acestei parohii, a fost și Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, în biserica parohială cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioşi, foarte mulți elevi de la școlile din cuprinsul parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul parohial Ioan Teodorovici și Corul Catedralei istorice din Caransebeș Gheorghe Dobreanu, reunite sub bagheta doamnei profesoare Maria Ponețchi. În cadrul Sfintei Liturghii părintele slujitor Dimitrie Negrei a fost hirotesit iconom-stavrofor, pentru slujirea cu devotament, a credincioșilor acestei parohii, timp de 31 de ani.

„Această biserică este una în jurul căreia s-au adunat foarte mulți credincioși, care au dorit să se implice pentru ca acest locaș de cult într-un timp foarte scurt să fie ridicat. Anul trecut am intrat pentru prima dată să slujim și iată din zi în zi sporește nu numai din punct de vedere al construcției, ci și din punct de vedere spiritual, gândindu-ne la biserica vie din sufletul credincioșilor, care gravitează în jurul acestei parohii. Felicităm pe preoții care slujesc aici, dimpreună cu toți credincioșii, ctitorii și binefăcătorii, pentru că este o biserică importantă și necesară, în acest cartier unde nu a existat niciodată un locaș de închinare”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Caransebeș deserveşte credincioşii caransebeşeni din cartierul Cazărmii şi Nord.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost cinstit și la Schitul Nicolinț. Astfel cu ocazia hramului luni, 26 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți la momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

Schitul Nicolinț a fost amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. În scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit pentru credincioşii din zonă un reper spiritual, terenul şi clădirile schitului au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis iar în exteriorul clădirii s-a organizat o gospodărie anexă pentru creşterea păsărilor şi o magazie. La data de 30 octombrie 2009 a fost târnosit paraclisul schitului, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura prin grija Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Lucian. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente