Sfântul Irodion revine în Bucureștiul natal

Moaștele Sfântului Irodion de la Mănăstirea Lainici, din județul Gorj, vor fi aduse în pelerinaj în Capitală, cu prilejul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, al doilea hram al Bisericii „Sfântul Vasile” – Victoria. Sfintele moaște vor fi purtate în procesiune pe Calea Victoriei, sâmbătă, 13 septembrie, împreună cu racla ce conține un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și părticele din moaștele a șapte sfinți, din patrimoniul sacru al parohiei bucureștene, informează „Ziarul Lumina”.

Este al patrulea an în care Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria organizează, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, procesiunea „Calea Sfintei Cruci, scară către cer!”, aducând de fiecare dată câte o rază de lumină și bucurie credincioșilor din Capitală. În acest an, întrucât este Anul omagial al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Euharistii, la hramul bisericii vor fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Irodion, marele duhovnic de la Mănăstirea Lainici, în viața căruia cele două Sfinte Taine au lucrat în chip minunat, înălțându-l pe culmile desăvârșirii duhovnicești.

Despre semnificațiile venirii în București a moaștelor Sfântului Irodion ne-a vorbit mai multe părintele Cristinel Trandafir, parohul Bisericii „Sfântul Vasile” – Victoria: „La cea de-a patra ediție a procesiunii cu Lemnul Sfintei Cruci, aducem de la Mănăstirea Lainici racla cu moaștele Sfântului Irodion – cel care a fost ucenicul, dar și duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. De la el învățăm că fiecare dintre noi, credincioși sau slujitori, trebuie să avem un duhovnic la care să ne spovedim și apoi să ne împărtășim în mod frecvent. De asemenea, învățăm că trebuie să conștientizăm, să ne asumăm și să ne mărturisim păcatele pentru a dobândi de la Dumnezeu iertare și folos spre dobândirea Împărăției cerurilor. Cu această venire în București a moaștelor Sfântului Irodion de la Lainici împlinim și un eveniment istoric, deoarece este prima revenire a sfântului în Bucureștiul natal de la plecarea sa în pământul Olteniei și prima procesiune în afara mănăstirii cu sfintele sale moaște după canonizarea sa. De asemenea, anul acesta se împlinesc 160 de ani de la numirea sa ca stareț al Mănăstirii Lainici, 5 ani de la descoperirea sfintelor moaște și 3 ani de la canonizare”.

Programul liturgic de hram la Biserica „Sfântul Vasile” – Victoria începe de sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 16:00, cu primirea moaștelor Sfântului Irodion, aduse de o delegație din Mitropolia Olteniei, urmată de slujba Vecerniei Mari, a Litiei și Acatistului Sfintei Cruci. După slujbă, de la ora 19:00, racla cu moaștele Sfântului Irodion și racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și moaștele a șapte sfinți vor fi purtate în procesiune pe Calea Victoriei, până în parcul Nicolae Iorga (ce se află vizavi de Academia Română). După ocolirea parcului, procesiunea se va opri pentru un moment de rugăciune la troița-monument din centrul parcului, ridicată în semn de cinstire a Sfintei Cruci, în memoria ostașilor care au luptat pentru reîntregirea neamului și în memoria marelui istoric și om de cultură Nicolae Iorga. La finalul procesiunii pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, va rosti un cuvânt de învățătură. În continuare, Corul „Cuviosul Paisie de la Neamț”, dirijat de psaltul Bogdan Marin, va susține un concert de muzică bizantină, pe scena amenajată în parc cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 Capitală.

A doua zi, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Vasile” – Victoria de către Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…