Sfântul Ioan Iacob, cinstit în Moldova

Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va săvârși luni, 5 august 2013, Sfânta Liturghie pe esplanada din fața Bisericii „Sfântul Ioan Iacob” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Sfântul Ioan Iacob va mai fi sărbătorit în mod deosebit la Dorohoi și Crăiniceni, județul Botoșani.

Serbările în cinstea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț au început la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț încă din ziua de 23 iulie 2013, ziua nașterii sfântului. După dum ne-a relatat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, slujbele dedicate hramului vor începe în seara zilei de 4 august și vor continua a doua zi cu Sfânta Liturghie arhierească. „Pe 5 august sărbătorim ziua nașterii pentru ceruri a Sfântului Ioan, ziua hramului bisericii din curtea seminarului. La această sărbătoare am dori să facem o prelungire a acestor momente de bucurie duhovnicească, în care ne rugăm sfântului ca să ne facă și pe noi părtași la rugăciunea aceasta pe care el a început-o încă de când era copil și pe care o continuă în împărăția lui Dumnezeu. Îi invităm pe dragii noștri pelerini și preoți să participe la această sărbătoare și ne vom strădui, în măsura puterilor noastre, să îi primim cu toată dragostea și dorința de a fi împreună în rugăciune”, a spus pr. prof. Ioan Mihoc.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi își cinstește pe 5 august ocrotitorul. Duminică, 4 august, de la ora 17:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar luni, 5 august, vor fi săvârșite Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc un vernisaj de icoane, o expoziție de grafică în creion și o lansare de carte.

Ziua de 5 august va fi sărbătorită în mod deosebit de credincioșii parohiei Crăiniceni – Păltiniș, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, întrucât în această zi va fi cinstit Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Localitatea Crăiniceni este satul natal al Sfântului Ioan Iacob, care a frecventat în copilărie actualul sfânt lăcaș închinat Sfintei Treimi. În altarul de vară al parohiei, se vor oficia luni, 5 august 2013, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob și Sfânta Liturghie. La final, va avea loc procesiunea de la Biserica „Sfânta Treime” la casa Sfântului Ioan Iacob. „Pe timpul desfășurării procesiunii se vor intona cântări religioase. La casa Sfântului Ioan Iacob se vor oficia Agheazma mică și pomenirea celor adormiți din familia sfântului. Manifestările religioase se vor încheia cu citirea vieții Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Așteptăm preoții și credincioșii din toată țara să vină la Crăiniceni pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Iacob”, a spus părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

În Mitropolia Moldovei și Bucovinei își serbează hramul pe 5 august mai multe lăcașuri de închinăciune. Seara se va sluji Privegherea, iar în ziua hramului credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente