Sfântul Ioan Botezătorul prăznuit în Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, iar Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ilova, Protopopiatul Caransebeș, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a oficiat la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, Arad- Gai, înconjurat de un sobor de ieromonahi și preoți. În cuvântul părintesc de învățătură, temeluit pe textul pericopelor Apostolului și Evangheliei zilei (Faptele Apostolilor 13, Marcu 6), chiriarhul a evidențiat valențe legate de evenimentul trist al tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, „cel mai mare dintre cei născuți din femeie”, ca ilustrare a valorii ființei umane. În tâlcuirea cuvintelor Mântuitorului din Sfânta Evanghelie de la Marcu (6, 23 și 8, 37- 38), privind faptul că nimeni nu poate aduce vreo atingere vieții, îndeosebi celei de familie, nici una dintre valorile lumii neputând egala pe cea a omului. Mănăstirea Arad-Gai cu hramul „Sfântul Simeon Stâlpnicul” se află în cartierul de nord-vest al municipiului Arad și a fost edificată între anii 1760 și 1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), ca un ansamblu alcătuit dintr-un conac (reședința pe timp de vară a episcopului), o biserică și anexe gospodărești. Mănăstirea a constituit de-a lungul vremii și constituie și astăzi un loc de închinare și alinare sufletească pentru numeroșii pelerini care își îndreaptă pașii spre acest așezământ monahal. În prezent, acesta este organizat ca mănăstire de maici cu viață de obște. Muzeul mănăstirii cuprinde o valoroasă colecție de obiecte de artă bisericească a Arhiepiscopiei Aradului, icoane pe lemn din secolele XVII-XIX, cărți, manuscrise, veșminte și alte obiecte de cult, multe cu valoare de patrimoniu. Între anii 1999 și 2002 a fost construit un nou corp de chilii; tot în acest an s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică, închinată Maicii Domnului, ale cărei lucrări de pictură s-au încheiat în anul 2008, când lăcașul a fost sfințit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi. În exterior, biserica este împodobită cu 104 mozaicuri. Lăcașul, înalt de 56 de metri și lung de 58 de metri, îmbină stilul moldovenesc, la acoperiș, cu cel brâncovenesc, la pridvor.

Bucurie duhovnicească în Parohia Ilova

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ilova, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea a fost sfințită și o troiță ridicată în curtea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Pavel Găină a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți membri ai „Oastei Domnului”. Totodată, astăzi, în Parohia Ilova are loc adunarea „Oastei Domnului”, la care participă membri din întreg Banatul și nu numai. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat: „Cu mare bucurie am rânduit și am gândit ca în acest an la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul să revenim la Ilova, să ne rugăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, să avem o bucurie sfântă trăită împreună cu frații și surorile din lucrarea «Oastei Domnului» și să binecuvântăm toate lucrările pe care părintele Pavel și dumneavoastră le-ați efectuat în ultima perioadă la sfânta biserică, înfrumusețarea exteriorului acestei biserici și împodobirea curții templului cu o preafrumoasă troiță. Am așteptat cu toții această zi de bucurie, de prăznuire, și cred că ziua de astăzi este ca o zi de hram pentru Parohia Ilova, chiar dacă hramul principal al bisericii dumneavoastră este «Adormirea Maicii Domnului». Toată luna august este închinată Maicii Domnului și iată încheiem ultima lună din anul bisericesc cu o sărbătoare închinată celui mai mare om născut din femeie, glasul celui ce strigă în pustie: «pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui», Sfântul Prooroc, Înaintemergător și Botezător Ioan”. Localitatea Ilova, aflată la 20 km de municipiul Caransebeș, la poalele dealului Pogara, este atestată documentar în 1516.

Comentarii Facebook


Știri recente