Sfântul Ioan Botezătorul, cinstit la Piatra Neamț

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mărăței 1 din Piatra Neamț și-a serbat marți, 7 ianuarie 2014, hramul. Programul liturgic a început luni, 6 ianuarie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși, potrivit mmb.ro.

Pietrenii au participat în număr mare la slujba hramului Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul pietrean Mărăței. În ajunul sărbătorii, preoții de la mai multe mănăstiri și parohii au venit să-l cinstească pe Sfântul Ioan Botezătorul. Din soborul de preoți au făcut parte și pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, arhim. Luca Diaconu, exarh zona Neamț și stareț al Mănăstirii Bistrița, arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, și pr. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamț. Arhimandritul Luca Diaconu a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură „care a fost foarte bine receptat de mulțimea credincioșilor”, după cum ne-a relatat pr. paroh Vasile Păvăleanu, care este și directorul adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. La finalul slujbei, credincioșii au primit câte o iconiță cu Sfântul Ioan Botezătorul și un pachet cu alimente. În ziua pomenirii Sfântului Ioan Botezătorul a fost oficiată Sfânta Liturghie de către arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, alături de un sobor de preoți. În continuare, a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaș. Apoi s-a coborât în cripta de la subsolul lăcașului de închinăciune unde se păstrează rămășițele pământești ale părintelui Iorgu, ctitorului principal, și ale celor care acum 126 de ani au înălțat biserica din Mărăței. „Au participat numeroși credincioși din parohia noastră dar și din orașul Piatra Neamț. La slujbă au venit mulți dintre enoriașii care au aparținut de parohia noastră și care în prezent locuiesc în alte zone ale orașului”, a spus pr. paroh Vasile Păvăleanu.

„Pomenirea Sfântului Ioan încheie ciclul sărbătorilor de Crăciun”

Cu prilejul hramului, au fost oferite pachete cu alimente persoanelor asistate din parohie și din orașul Piatra Neamț. Aseară, bolnavii din Spitalul Județean Neamț au primit din partea parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mărăței iconițe, Agheazmă Mare și daruri. „Hramul bisericii noastre ne aduce aminte de ctitorii care au zidit această biserică și de toate generațiile care s-au rugat în acest sfânt lăcaș. În același timp, ne aducem aminte de Sfântul Ioan Botezătorul, care este patronul bisericii noastre și ocrotitorul municipiului Piatra Neamț. În orașul nostru mai există o biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica din Mărăței și Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” au așezat orașul Piatra Neamț sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, toți locuitorii orașului s-au bucurat să-l cinstească pe Sfântul Ioan Botezătorul. Pomenirea Sfântului Ioan încheie ciclul sărbătorilor de Crăciun. Hramul bisericii noastre a fost un bun prilej de a ne revedea și de a ne ura cele cuvenite după sărbătoarea postului și a sărbătorilor”, a adăugat pr. paroh Vasile Păvăleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…