Sfântul Ioan Botezătorul cinstit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. În cadrul slujbei, teologul Ristea Mihai Daniel a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Sălciile, Protoieria  Urlați.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat viața curată și exemplul de curaj al  Sfântului Ioan Botezătorul.

Astăzi, a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului, îl cinstim pe Sfântul Ioan Prorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Viața Sfântului Ioan Botezătorul a avut asprimea pe care foarte puțini dintre cei care l-au slujit pe Dumnezeu au arătat-o în viața lor. Sfântul Ioan Botezătorul avea curajul pe care l-au avut marii bărbați ai Legii celei Vechi. Acest curaj s-a arătat mai ales în forma de adresare către cei cei mari și către cei mici, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a amintit credincioșilor prezenți la mănăstirea bucureșteană de un fragment dintr-un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur  în care se subliniază importanța primirii darului înfierii după har de cei care primesc botezul creștin.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune într-una din omiliile sale: « Ce te miri că s-au deschis cerurile la Iordan atunci când Fiul lui Dumnezeu S-a botezat și a fost numit Fiu iubit. Cerurile se deschid mereu. S-au deschis și la botezul tău și al meu și la botezul tuturor celor care sunt fii iubiți ai Părintelui Ceresc». Așa ne-a spus Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din marii păstori ai Bisericii, că precum Mântuitorul a fost numit Fiu iubit de Tatăl Ceresc, la fel sunt numiți toți cei care au primit harul sau darul înfierii, a evidențiat ierarhul.

Totodată, Preasfinția Sa a vorbit şi despre importanța conștientizării darului primit la botez.

Botezul, pe lângă faptul că iartă păcatul strămoșesc, ne oferă marele dar al înfierii. În urma botezului toți devin fii ai lui Dumnezeu după har. Acesta este cel mai mare dar al botezului spre care noi nu privim sau privim prea grăbiți, nesocotind această mare cinste. Această numire a Tatălui de Fiu iubit se adresează tuturor celor care în numele Mântuitorului Hristos primesc botezul și mai ales sunt următori ai Cuvântului Lui. În ziua pomenirii celui care L-a botezat pe Mântuitorul Hristos trebuie să ne aducem aminte de botezul nostru creștin și de ceea ce trebuie să împlinim noi pentru a fi până la capăt fii iubiți ai Părintelui Ceresc, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.

La final, ierarhul i-a binecuvântat pe cei prezenți la slujba oficiată la Mănăstirea Radu Vodă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente