Sfântul Ilie Tesviteanul, sărbătorit de ardeleni

Nenumărate biserici parohiale și mănăstiri și-au sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, un model de viețuire și sfințenie pentru toți credincioșii. Mii de pelerini au urcat la așezămintele monahale din Transilvania care și-au sărbătorit hramul, unde au participat la slujbe arhierești.

Între mănăstirile care s-au aflat în sărbătoare s-au aflat Schitul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Pelișor, județul Sibiu, așezământul monahal din comuna Băișoara, județul Cluj, Mănăstirea Toplița, județul Harghita, Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul” Dealu Mare, comuna Coroieni, și Mănăstirea Dragomirești, județul Maramureș, Mănăstirea Albac, județul Alba, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Biserica veche a Schitului Sibiel a fost sfințită, cu ocazia hramului, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Bisericuța „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, amenajată într-o veche chilie a schitului din apropiere de 30 de kilometri de Sibiu, în Munții Cindrel, nu a fost niciodată sfințită de un ierarh.

În perioada 2010-2013, prin grija starețului de la Schitul Sibiel, protosinghelul Casian Voicu, și cu ajutorul unor parohii din Mitropolia Olteniei, bisericuța a fost renovată complet, a fost pictată, i s-a adăugat un turn și un pridvor.

Slujba de sfințire a cuprins rânduiala târnosirii cu Sfântul și Marele Mir a zidirii, împodobirea Sfintei Mese în piciorul căreia s-au așezat moaște și târnosirea picturii și a întregului spațiu liturgic. După sfințire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber, între biserica veche, sfințită acum, și biserica mare a așezământului monahal. În soborul de preoți s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, starețul Casian Voicu, protopopul de Săliște, Ioan Ciocan, doi slujitori din Mitropolia Olteniei și alți slujitori ai sfintelor altare. La sărbătoarea Schitului Sibiel au participat și oficialități județene și locale, între care prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, primarul Săliștei, Horațiu Răcuciu, și sute de credincioși din Mărginimea Sibiului, împreună cu pelerini din alte părți ale țării.

Apărător al dreptei credințe

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat pe larg viața, minunile și virtuțile Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, un model pentru fiecare credincios și un luptător pentru credința în adevăratul Dumnezeu.

„Pentru noi, cea mai importantă lucrare a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul este aceea de apărare a dreptei credințe. În acele vremuri, păgânismul era în plină ascensiune, iar poporul lui Israel se îndepărtase de adevăratul Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu începuse să se închine la statui, la idoli și aducea jertfe zeilor păgâni. Sfântul Ilie a lăsat o mărturie a obligației noastre de a apăra dreapta credință, pentru că ne-o apără, de fapt, Dumnezeu dacă noi suntem credincioși. Sfântul Ilie a provocat o competiție între 100 de preoți păgâni și el, slujitorul adevăratului Dumnezeu. Sfântul Ilie a adus jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, iar slujitorii păgâni n-au reușit să primească semn de la zeii lor, pentru că aceștia nu existau”, a subliniat IPS Părinte Mitropolit Laurențiu.

La final, părintele stareț a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea schitului și pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor la zidirea bisericii mari și la alte proiecte ale așezământului monahal. Protosinghelul Casian Voicu i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

Schitul Sibiel face parte este un așezământ monahal atestat la 1550. La 1716, monahii de aici aveau preocupări cărturărești, ieromonahul Varlaam copiind, la acea vreme, un Triodion pentru slujbele din Postul Mare. Tot la acea vreme, exista aici o școală pentru cei ce doreau să devină preoți și cântăreți, dar și pentru cei ce doreau să învețe carte. La 12 mai 1786, mănăstirea a fost dărâmată de generalul Bucov, iar la 1810, biserica de lemn a fost vândută de preotul Ioan Barac din Sibiel către Parohia Alămor. Din banii obținuți, s-a ridicat turnul bisericii din Sibiel. În 1948, chilia rămasă aici a fost amenajată ca lăcaș de cult de preotul Traian Popovici și sfințită cu aghiazmă de protopopul Săliștei, Ioan Isaac. Viața monahală a fost reluată în 1991, când viețuiau aici patru maici. În 2002, s-au pornit lucrările la biserica mare, sfințită în 2010, iar biserica veche a continuat să fie folosită în anumite zile. După sfințirea de sâmbătă, bisericuța va fi folosită ca paraclis pentru cei trei monahi, în special pe timpul iernii.

IPS Mitropolit Andrei la hramul de la Băișoara

Peste o mie de credincioși clujeni dar și din alte județe ale țării au participat la hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din comuna clujeană Băișoara. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un altar de vară de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța mărturisirii credinței, arătând că singura cale care ne poate duce în împărăția cerurilor este credința ortodoxă. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a adus în atenția celor prezenți cele trei patimi care stăpânesc lumea de azi.

„Multe patimi se revarsă peste lume, dar trei sunt îngrijorătoare: iubirea de plăcere, iubirea de avere și iubirea de mărire. După plăceri aleargă toți oamenii, dar în mod special tinerii. După avere chiar toți, iar după slavă, după mărire, foarte mulți, încât sunt în stare să se calce în picioare unii pe alții. Ori, împotriva acestor trei patimi luptă pe viață și pe moarte călugărul. Împotriva iubirii de plăcere cu votul castității, împotriva iubirii de avere cu votul sărăciei și împotriva iubirii de mărire cu votul ascultării”, a spus IPS Andrei.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit protosinghel pe starețul Mănăstirii Băișoara, pr. Iacob Rus.

Mănăstirea de la Băișoara a luat ființă în anul 1995 ca schit, iar un an mai târziu a primit statut de mănăstire. A fost construit un paraclis din lemn, apoi corpuri de chilii, iar în anul 1999 a fost ridicată o biserică în stil bizantin, după modelul Mănăstirii Sinaia.

Liturghie arhierească la Nușeni

În mijlocul obștii monahale de la mănăstirea bistrițeană „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, din localitatea Nușeni, și a celor peste trei mii de credincioși veniți la hram a fost prezent Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un altar de vară, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața și minunile Sfântului prooroc Ilie Tesviteanul, arătând că mai devreme sau mai târziu înțelegem mai ușor, cunoscând viața sfântului, menirea pe care proorocii și proorociile Vechiului Testament, le-au avut pentru pregătirea lumii spre întâmpinarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Așa putem înțelege rostul și locul pe care noi îl avem în viața aceasta și în viața viitoare, în lumea aceasta și în Împărăția lui Dumnezeu”, a adăugat Preasfințitul Vasile Someșanul.

În cadrul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Nușeni, ierarhul l-a hirotonit diacon pe seama Centrului „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca pe Bogdan Chiorean, licențiat în teologie și absolvent de medicină.

La finalul slujbei, Preasfințitul Vasile Someșanul i-a înmânat starețului, Paise Iloaie, o diplomă de recunoștință pentru sprijinul deosebit și susținerea financiară acordată de Mănăstirea Nușeni Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”. Pr. Paisie a mulțumit ierarhului și tuturor credincioșilor și a subliniat că fără ajutorul acestora nu ar fi putut sprijini acest Centru.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, a fost înființată în anul 1991. Biserica din cărămidă a fost construită în anul 1998 și de curând au fost finalizate lucrările de pictură. Foarte căutată de credincioși din toată țara, mănăstirea a avut la început probleme în ceea ce privește drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, astfel încât accesul în incinta așezământului monahal se poate face cu autoturismul. Anul trecut, cu ocazia prăznuirii hramului au fost aduse și așezate spre închinare moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. Mănăstirea de la Nușeni desfășoară și o activitate misionară remarcabilă, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Comentarii Facebook


Știri recente